НОВИНИ


Хакери удариха тайни проекти на руските служби срещу потребители в мрежата

23 6925 21.07.2019
Хакери удариха тайни проекти на руските служби срещу потребители в мрежата

Хакери удариха и предоставиха на журналисти архив от сървъра на московската IT-компания „SyTech“ – „тайният доставчик на ФСБ“. Федералната служба за безопасност (ФСБ) е наследник на прословутият КГБ. От осветените документи става ясно че фирмата е изпълнявала минимум 20 IT-поръчки на руските тайни служби. В това число проект за използващите браузъра Tor, който дава възможност да се избегне цензурата в интернет и да се влезе в Dark web (Тъмната мрежа).


Хакерската атака е проведена на 13 юли. Предполага се, че това е най-голямото изтичане на информация от руските служби за тяхното нелегално проникване в мрежата и следене на граждани. Хакерите споделили източените данни с групата Digital Revolution, която през 2018 г. пое отговорността за проникването в сървъра на НИИ „Квант“, работеща за ФСБ и вкарана в американския списък за налагане на санкции. Същата „Квант“ е един от възложителите на поръчки на „SyTech“.

Повечето от секретните поръчки идвали от името на военна част №1330. Предполага се, че тава дума за 16-то управление на ФСБ, което се занимава радио-електронно разузнаване.

 

Още през 2012 г. служите разработили план за разкриване на хората, ползващи Tor. В същото време действали и проекти за потребителите на Facebook, MySpace и LinkedIn.

Хакерите са се сдобили и с документи, които доказват, че службите са следили обемни файлове, които потребители в мрежата са обменяли помежду си и в които има лична информация. Досега прокуратурата в Русия не е разследвала тайните поръчки на ФСБ. А има данни, че службите се опитват да намерят слабите места на BitTorrent, Jabber, OpenFT и ED2K в мрежата и да следят там потребителите. Програмирани били словосъчетания, чрез които автоматично да се събира информация за потребители особено от кръгове на интелектуалци и в средите на учени. Проектът на ФСБ бил кръстен „Надежда“.

 

Резкрита е и секретната програма „Данък-3“. Става дума за тайна поръчка на „SyTech“, които да изтриват наличната информация за парите, имотите и задълженията на високопоставени служители в различни ведомства. Предполага се, че това се прави, за да се прикрият данни за управленци на високи позиции, които могат да предизвикат обществено недоволство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама