НОВИНИ


Глоба от 20 милиона грози НАП, плащаме от джоба си

10 5404 22.07.2019
Глоба от 20 милиона грози НАП, плащаме от джоба си

Комисията за защита на личните данни започва проверка на Националната агенция за приходите. Повод за това е изтичането на лична информация след хакерската атака срещу НАП от миналата седмица. Приходната агенция ще бъде глобена, но с колко точно още не е ясно. Максималната санкция е 20 милиона лева.


НАП няма собствени приходи, което означава, че тази глоба ще бъде платена от държавното финансиране на агенцията, идващо от данъците, които българските граждани плащаме. Излиза, че онези над 5 милиона българи, чиито данни станаха публично достояние, ще си и платят, заради безхаберието на НАП.

 

Прави впечатление още, че никой не говори за глобяване на началниците на НАП или на виновните чиновници, а за агенцията като цяло. Тоест, никой не носи персонална отговорност, а изтичането на данните се е случило именно заради това, че някой не си е свършил работата, Такава санкция е чиста имитация на контрол, защото една държавна агенция ще плати на друга с обществени пари, а обществото като цяло всъщност ще плати за грешките на чиновниците.

 

Комисията за защита на личните данни ще проверява и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и взетите технически мерки отговарят на анализираните рискове. Срокът за приключване на проверката е 20 август. Междувременно се очаква НАП да подготви и да пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние в противоречие със закона

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама