АКТУАЛНО


Роднини на Вапцаров, след като тотално се облажиха от социализма, днес се изкарват върли борци срещу олигархията

14 15266 24.07.2019
Роднини на Вапцаров, след като тотално се облажиха от социализма, днес се изкарват върли борци срещу олигархията
Младият Никола Вапцаров, роднина на великия поет

Роднини на Никола Вапцаров, след като се облажиха от всички възможни блага на социализма, днес се изкарват върли борци срещу олигархията. И не само. Опитват се да приковат и ангажират общественото внимание с битки, зад които стоят единствено корпоративни интереси. За какво става дума?


След деветосептемврийския преврат през 1944 г., братът на разстреляния поет Никола Вапцаров – Борис Иванов (Йонков) Вапцаров участва в събитията, предхождащи Народния съд. Според свидетелства, той като част от комунистическа група за разстрели са избили повече от 200 души в района на Банско. Впоследствие, за да придаде законност на това престъпление, Народният съд издава задочни смъртни присъди на вече разстреляните хора.

 

Вследствие на своето роднинство с великия поет и неговите заслуги пред Българската комунистическа партия, Борис Вапцаров, като част от бойната група на ЦК на БКП и активен участник в преврата, получава висши партийни постове до края на живота си. Той е член на ЦК на БКП, бил е посланик в Алжир и Испания и е един от малкото хора, които успоредно с това са били и народни представители. Заема постове като зам.-министър и др.

 

Нуждата за издигане в култ на герои на комунистическия режим, създава стотици паметници в цялата страна, кръщават се училища, улици и заводи на името на разстреляния от фашисткия режим негов брат – поета Никола Вапцаров. Майката на великия поет Елена Вапцарова е развеждана из цялата страна, за да разказва за живота на сина си. Оттук нататък всички деца от мъжки пол в семейството на Борис ще бъдат кръщавани или Никола или Борис.

 

Борис Вапцаров като член на ЦК на БКП получава всички възможни привилегии, недостъпни по това време за простосмъртните в страната. Семейството му се превръща и е част от червената буржоазия по времето на комунистическия режим. Той получава безвъзмездно огромно жилище от партията, което е вероятно повече от 300 кв.м. в кв. Лозенец, с локално – обслужващо сградата платно. Днес неговите наследници са го разделили на отделни апартаменти.

 

Борис Вапцаров, в стремежа си да излезе от сянката на своя брат до края на живота си е в обтегнати отношения със съпругата на поета Бойка Вапцарова, която е и автор на книги за големия български поет. Самата тя се отказва от всякакви привилегии, облаги и претенции към наследството на поета.

 

 

Борис Иванов (Йонков) Вапцаров  има две деца - Мая Борисова Вапцарова и Никола Борисов Вапцаров. Мая Борисова Вапцарова е небезисвестен български режисьор. Завършила е образованието си в чужбина по време на комунистическия режим.

След промените, настъпили със свалянето на Тодор Живков от власт, в стремежа си да преследва политическа кариера я захвърля в обятията на ДПС, от която партия тя е предложена и става член на съвета за електронни медии (СЕМ) и негов председател.

Заедно с брат си Никола Борисов Вапцаров, те водят дългогодишни дела за връщането им на къщата-музей в Банско, както и за някакви пропуснати ползи от това, че къщата е функционирала като музей, които според техни изчисления са повече от 1 млн. лева.

 

Никола Борисов Вапцаров - като син на висш партиен функционер на Българската Комунистическа Партия, завършва висшето си образование в Москва, където се запознава и със своята съпруга Светла, която по сходни партийни линии по същото време следва там. След техния брак, Светла Вапцарова не работи нищо, нейната единствена роля е да поддържа статуса на червен аристократ и се грижи за възпитанието на децата – Никола и Борис Николови Вапцарови.

 

Никола Борисов Вапцаров  дълги години бил консул на България в Канада, като главно заниманията му са били общуването с българските общности по света – следене и вербовка,  като се има предвид, че по правило дипломатите са били част от системата на ДС. Самият Никола Борисов Вапцаров никога не е криел работата си към българските служби и се е гордеел с постигнатото в своята работа в служба на комунистическия режим. Това превръща семейство Вапцарови в част от приближените на комунистическите олигарси. Благодарение на своите контакти, създадени в този период от време, след промените в България, той започва бизнес с внос на бронирани коли в България. От 1990-1991 г. е в частния бизнес - има множество фирми, включително и в автомобилния бранш.

 

Можем да предполагаме само какви са били неговите клиенти, нуждаещи се от подобни бронирани коли в страната. Небезисвестни са и опитите му да търгува с държавни институции, които почти във всички случаи са безкрайно скандални. Като пример е спорът за 34 автомобила за нуждите на МВР. От двете страни на барикадата в този скандал са виенската фирма “Алмеда”, която е собственост на български емигрант и съпрузите Никола и Светла Вапцарови. Вносът на колите за МВР започва в средата на 90-те години - Вапцарови и австрийската фирма трябва да доставят за МВР 1000 автомобила. Първите доставки минават успешно. Скандалът се заплита около 34 автомобила, оставени в Свободна безмитна зона – Драгоман. Вапцарови ги вземат и това е повод за започване на съдебни дела с фирмата от Виена.

 

По-късно наследниците на поета революционер продават част от колите на “Мотокомерц”, фирма от Скопие. Другата част са уж продадени на канадска фирма “Гилд Техникъл Сървисиз”, представител на която е самият Никола Борисов Вапцаров.

По-късно чрез много сложни съдебни процедури и няколко графологични експертизи тези коли са върнати на австрийската фирма. Твърди се, че случаят е потулен след намесата на вицепрезидентът тогава Ангел Марин.

 

Сравнително скоро, по време на правителството на Пламен Орешарски, през 2013-2014 г. БНБ обявява обществена поръчка за 2 бронирани автомобила. На тази обществена поръчка, както може да се очаква има само една фирма, която да отговори на изискванията на банката и това е фирмата ЕКО-ЛОЗЕНЕЦ ЕООД – поредната фирма на клана Вапцарови. В нея вече са включени и синовете му Никола и Борис. Фирмата иска обаче повече от милион за двата бронирани автомобила. Проблема е в това, че банката е предвидила сума, която е значително по-малка от 700 000 лв. В крайна сметка след няколко месеца, на рождената дата на поета Никола Йонков Вапцаров 24.11.2014 г. обаче, се сключва сделката.

 

Безкрайни са скандалите и съдебните дела и около къщата-музей на Вапцаров в Банско. Семейството на Никола Борисов Вапцаров, заедно със сестра му Мая Борисова Вапцарова, въпреки, че са обезщетени с колосална сума за годините, в които са ги получили, нагло решават да върнат тази сума по време на инфлацията, равняваща се ок. 0,2 % от получените някога пари, за да могат да предявяват претенция за връщане на къщата музей като тяхна собственост.

Междувременно те са получили и земя в Банско, закупена на символична цена, на която в момента кланът Вапцарови е построил голям хотел Шато Вапцарови, напомнящо английско имение.

 

Завеждат се дела между общината в Банско и семейство Вапцарови, които продължават с години. Кланът Вапцарови, освен че иска да вземе музея, настоява да получи обезщетение от държавата на над 1 млн. лв. за пропуснати ползи. Как точно са ги изчислили, при положение, че тази къща може да бъде само музей не се знае, може би ако музеят е функционирал като кръчма?

 

Още с раждането на Никола Николов Вапцаров – син на Никола и Светла, на датата, на която е бил разстрелян великият поет Никола Йонков Вапцаров, върху наследника се полагат надежди и усилия за политическа кариера. Получава образованието си в страната и чужбина и с огромни усилия успяват да го вкарат като съветник на външния министър Вигенин. За тяхно съжаление, в дългогодишните кланови войни, в които Вапцарови са движеща сила, например с клана Пирински и заставането на една или друга страна в вътрешните борби на наследника на Българската Комунистическа Партия БСП, не са добри предпоставки кариерата му да бъде осъществена по мечтания за родителите начин. Още повече, че семейството им е замесено в постоянни нестихващи скандали и съдебни дела.

 

След като не получава повече никакъв шанс за политическо развитие в БСП, амбициите им са попарени от пълното нежелание на партията синчето да бъде кандидат за европарламент в Брюксел преди години. Семейството решава той да се яви като независим представител в местни избори и то не къде да е, а в град Банско. Това показва в какъв нереален свят съществуват тези хора, тъй като Вапцарови са една от най-ненавижданите фамилии в Банско заради всичките скандали и съдебни дела, вихрили се в последните години, а и не само... Младежа получава около 25 гласа, може би от служителите на хотела Шато Вапцарови.

 

Следващото появяване на политическата сцена на този млад човек е като част от управителния съвет на напусналия БСП Георги Кадиев в партията Нормална Държава.

Кадиев е приел една интересна и в някои отношения печеливша тактика за  привличане на симпатизанти и гласоподаватели в местни избори като излиза в подкрепа и заедно със зелени квартални организации, които печелят популярност чрез протести, повтаряйки едно и също. В борба срещу застрояването, в борба за по-чист въздух и други стандартни за тези движения близки до лявото идеи. В същия период и т.нар. Десни политически партии, извън парламента приемат сходни стратегии и поведение, което води до съвместни протестни акции заедно с Нормална Държава и квартални организации. Пробив става в кв. Младост, където в предсрочни избори е свален кметът на ГЕРБ и на негово място идва с помощта на Кадиев и Нормална Държава известната днес кметица Десислава Иванчева. Към нейното управление са прикрепени двама души от ръководството на партия Нормална Държава, единия от които е Никола Николов Вапцаров, назначен като зам. Кмет на община Младост.

 

Иванчева счита, че това са поставени хора, които нямат нищо общо с идеите и целите, които тя преследва за едно ново управление на квартала и почти веднага влиза в конфронтация с тях. Младият  Никола Николов Вапцаров почти 6 месеца не се явява на работното си място, след което подава оставка. Малко след това партията го изпраща с мегафон в ръка да оглави един друг протестен инициативен комитет в кв. Лозенец срещу строежа на една многоетажна сграда. В момента, вследствие на безотговорни и преднамерени изявления по национални медии, срещу него е заведено дело за уронване на престиж.

 

Внукът на члена на ЦК на БКП и син на дипломат на комунистическия режим, част от ДС, днес е яростен защитник на гражданите, заставайки в челните редици на протести с мегафон в ръка. В това, разбира се няма нищо лошо, но когато навсякъде в медиите нарича себе си обикновен човек и защитник на гражданите и техните права, заставащ срещу олигархията, е добре то ние, обикновените, да знаем кой точно човек стои зад мегафона, желаещ да ни поведе в една или друга кауза и борба. Защото нерядко са случаите в историята на България, когато именно на такива хора ние гласуваме своето доверие и заставаме зад каузи, които въздигат нечия политическа кариера, а България е на опашката в своето развитие в европейското семейство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама