СВЯТ


Страните от ЕС се скараха за глобалното затопляне

0 4714 11.12.2009
Страните от ЕС се скараха за глобалното затопляне
Кратко описание източник

През изминалата нощ представители на ЕС дебатираха размера на финансирането, което ще се предостави на развиващите се страни в борба с глобалното затопляне, предаде Би Би Си.


На първия ден от двудневната Среща на върха в Брюксел представителите възнамеряваха да се споразумеят за 6 млрд. евро за срок от три години. Според източници по-богатите страни очакват техните бедни побратими от Източна Европа да допринесат към каузата. Не е ясен размерът на финансиране, което Германия и Франция евентуално ще дадат. Кореспондентът на Би Би Си Джони Димонд съобщава, че резултатите от манипулациите през дългата нощ ще се ясни когато срещата продължи в петък. “Утре бъдещето ще е по-добро от днес,” увери премиерът на Швеция Фредрик Райнфелд късно в четвъртък. “Повече от половината страни-членки на ЕС са уточнили размера на финансирането, което ще предоставят.”
“Своевременни решения”
Спешно се търсят ресурси в ЕС за подкрепа на най-бедните страни по отношение на покачващото се морско равнище, обезлесяване, недостиг на вода и други последствия от климатичните промени през 2010-2012 г. Не е ясно дали Германия, Франция и източноевропейските страни ще дадат пари изобщо. “Първенците” са Великобритания, чието правителство ще даде 883 млн. евро, Швеция със 765 млн., Холандия с 300 млн. и Дания със 160 млн.
Председателят на ЕП Йеже Бузек настоя на “бързи, сериозни, глобални решения” за борба с глобалното затопляне. Настъпи известен хаос при пристигането на лидерите на ЕС на срещата, когато активисти от Greenpeace пробиха полицейския кордон, дегизирани като официални делегати. Те държаха табели с надписи, «ЕС: Спаси Копенхаген». Скоро след това охраната ги избута встрани.
Друг проблем е свързан с огромния външен дълг на Гърция. Той възлиза на 300 млрд. евро – най-високата стойност в съвременната история на страната.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ще даде средства само при условие, че бъдат размразени еврофондовете за България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама