НОВИНИ


ВСС избра магистрат, спрял дело срещу Пеевски, за шеф на спецпрокуратурата

14 8285 29.07.2019
ВСС избра магистрат, спрял дело срещу Пеевски, за шеф на спецпрокуратурата
Димитър Франтишек БГНЕС

Висшият съдебен съвет избра с пълно мнозинство от 11 гласа Димитър Франтишек Петров за ръководител на Специализираната прокуратура след изслушването му. Единственият кандидат за поста досега бе на длъжността зам.-административен ръководител на Спецпрокуратурата.


Прокурор Димитър Франтишек, стана известен със спирането на дело срещу депутата Делян Пеевски, и който нападна дете в училищна лавка през 2017 г година.

 

Той известен с факта, че е спрял дело за набеждаване срещу Пеевски. Прекратил е досъдебното производство по случая Яневагейт, постигнал е присъдата от 1 г. условно по делото „Червей“ срещу Владимира Янева. Говори се, че е много близък на Иван Гешев.

 

Прокурорът се прочу и с посегателството си върху дете в училищна лавка. Мотивът за упражненото насилие е пререждане от страна на ученика. За постъпката си Франтишек получи единствено забележка от ръководството на СГП.

 

Любопиното е, че всички 11 членове на прокурорската квота са гласували "за" Франтишек. Такова е и гласуването за номинацията на Гешев за главен прокурор.

 

Франтишек започва кариерата си като следовател 2003 г.   ,,Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070'', обеща днес кандидатът. 

 

В своята концепция той посочи, че затрудненията в работата на държавното обвинение е заради новата компетенция на спецпрокуратурата, наложена от 2015 г.

,,Причина за върнатите дела е невъзможността на командированите колеги в спецпрокуратурата да разглеждат делата от районните звена на прокуратурата'', посочва Франтишек.

 

Що се касае до материалната база на спецпрокуратурата, той заяви, че към настоящия момент ситуацията е добра, защото целият ресурс е съсредоточен в сградата на ул. ''Черковна''.  За кадровата обезпеченост на спецпрокуратурата кандидатът посочи, че е необходимо оптимизиране на щатовете на прокурори, следователи и съдебни служители чрез провеждане на конкурси.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама