НОВИНИ


Избират кандидата за шеф на МВФ

1 4188 02.08.2019
Избират кандидата за шеф на МВФ
МВФ БГНЕС

Очаква се чрез гласуване тази вечер да бъде определен европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд. До процедурата се стигна, след като страните-членки на Евросъюза не успяха да се обединят около една номинация.


Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Неформално Париж е предложил Кристалина Георгиева, която обаче през лятото ще навърши 66.

 

Останалите кандидати са испанският министър на икономиката Надя Калвиньо, португалецът Мариу Сентену, който в момента оглавява еврогрупата и е министър на финансите в родината си, гуверньорът на финландската централна банка и бивш еврокомисар Оли Рен и бившият финансов министър на Холандия и ексшеф на еврогрупата Йерун Дейселблум.

 

Първите две кандидатури са от южни държави, другите две - от северни. При гласуването именно разделението между Юга и Севера може да се окаже решаващо. Въпреки че по традиция САЩ определят ръководителя на Световната банка, а Европа - на Международния валутен фонд, правото на Вашингтон на вето винаги е било вземано под внимание.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама