НОВИНИ


Над 20 часа продължава блокадата на пътя Ямбол-Сливен заради африканската чума

6 7702 03.08.2019
Над 20 часа продължава блокадата на пътя Ямбол-Сливен заради африканската чума
БГНЕС

Близо 20 часа продължава протеста на стопаните на домашни прасета, които не са съгласни с мерките на държавата. Хората останаха на пътя Ямбол - Сливен през цялата нощ, като блокадата продължава.


Сред стопаните, нощували на пътя, е и Недялка Желязкова. "Просто нямам думи. Никой не ни обръща внимание, цяла вечер сме тук", каза тя по НТВ.

 

Събралите се не са доволни от предложените от премиера след срещите в Пазарджик 300 лева на двор и ново прасе от промишлените свиневъди, след като кризата отмине. "Те ще оставят хората без поминък, а африканската чума ще стане хронична. Тя ще стане хронична за десетилетия заради тяхната неадекватност", каза още Стефан Стефанов от село Крушаре.

 

Към защитниците на домашните прасета се присъединиха и стопаните Ана и Тодор от Болярово, станали известни около чумата по овцете и козите. "Абсолютно същата схема се повтаря, както беше при нас - манипулации, заплахи. Хората се страхуват, ако им пишат акт, какво да правят. Искат съвети от мен", добави животновъдът Ана Петрова от град Болярово. Движението по републиканския път между Ямбол и Сливен и в момента се пренасочва през обходни маршрути през селата и АМ „Тракия“.

 

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

 

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и "Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото.

„20 кила прасе, аз току що съм го купил как да го заколя, какво има в 20 кила животно“, „Ние сме стигнали до това убеждение, че сами трябва да отглеждаме собствен добитък, тъй като, като продам аз прасенцата си ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на училище“, казаха някои от протестиращите.


Те не са съгласни с поставения срок за унищожаването на животните и искат удължаване на срока до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лева определиха

„Обещаването не е като даването“, „Той обеща и увеличение на пенсиите, ама няма нищо“, казаха протестиращи.

 

Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушаре.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама