ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 14 декември

1 4161 13.12.2009
Понеделнишката преса на 14 декември

Вестниците пишат за това, че най-ефективният бизнес е ударен най-силно от кризата; че митничари масово стават инвалиди, за да не ги съкратят; че Я. Янев е работил по особен начин в “Антимафия”.



Най-ефективният бизнес е ударен най-силно от кризата, пише Дневник.

Производителността на българската икономика намалява за трето поредно тримесечие, защото кризата е засегнала най-вече продуктите с висока добавена стойност, а и в опита си да запазят персонал работодателите са съкратили по-малко хора в сравнение със свиването на дейността им. Това показа допитване на "Дневник" сред браншовите работодателски организации, след като в петък Националният статистически институт публикува предварителните данни за периода юли - септември. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП), произведен средно от един зает, е с 1.8% по-малко в сравнение със същите месеци на 2008 г. Според изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов спадът не означава, че икономиката е станала по-неефективна. "Намаляването се дължи на спирането на високотехнологични мощности в редица отрасли, тъй като заради свиването на пазарите предприятията нямат поръчки", коментира той пред "Дневник". Миналата седмица от "Девня цимент" ме информираха, че спират за около 3 месеца някои от линиите си", даде пример Иванов. "Драмата на българската икономика е, че спадът засяга най-вече продуктите, които имат висока добавена стойност. Най-голямото намаляване е в промишленото производство", отбеляза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

По 25 лв. коледни за 1 100 000 пенсионери, обявява Дневен Труд.

Милион и сто хиляди пенсионери ще получат по 25 лв. коледни надбавки, обяви вчера премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Това са хора, които взимат пенсии до 200 лв., поясни Борисов. Коледните добавки ще бъдат изплатени на 4 януари 2010 г. Премиерът обясни, че средствата за пенсионерите са събрани от бюджетите на министерствата, буквално изцеждайки всички пари, които има в държавата. Борисов се извини на хората от администрацията, защото са работили цяла година, надявайки се да получат повече пари под формата на бонуси, надбавки и материално стимулиране. Но това няма да се случи поради липса на средства. Намериха се 27,5 млн. лв. за пенсионерски добавки. Министерството на финансите ще изстиска 27,5 млн. лева от тазгодишните бюджети на различните ведомства, за да осигури коледни добавки за най-бедните пенсионери. Това стана ясно вчера на пресконференция на премиера Бойко Борисов. На 4 януари догодина милион и сто хиляди души от третата възраст с пенсии до 200 лева на месец ще се зарадват на малък коледен подарък - по 25 лева надбавки. Премиерът Борисов заяви, че иска да спази традицията пенсионерите - особено тези с по-ниски доходи, да получат надбавки по Коледа. “Миналата година са взели 50 лева, сега отпускаме само 25 лева - това е максимумът, който можем да дадем”, каза той (бел. ред. - премиерът вероятно греши, през 2008 г. пенсионерите получиха по 150 лева за Коледа).

Митничари масово стават инвалиди, за да не ги съкратят, оповестява 24 часа.


Болести масово правят от митничарите инвалиди, научи “24 часа”. Това личи от представените документи от ТЕЛК в агенция “Митници”. Любопитна подробност е, че всичките тежко болни се оказали в списъците за съкращения, дори са получили предизвестие. На митница Калотина например от 60 връчени предизвестия на митничари 40 са представили документ от ТЕЛК, че са тежко болни. На митническия пункт “Аерогара София” било още по-тежко. Там от 30 връчени предизвестия 20 души показали лекарски документи. По закон удостоверенията от ТЕЛК защитават болния служител от съкращения. Според болничните митничарите страдат от исхемична болест на сърцето, тежка форма на туберкулоза, диабет, онкологични заболявания и психически проблеми. Повечето удостоверения от ТЕЛК били издадени през последните 6 месеца - точно от времето, когато новият шеф на митниците Ваньо Танов обеща сериозни съкращения в системата. Друга любопитна подробност е, че по закон, след като имаш документ от ТЕЛК, трябва да работиш не повече от 8 часа, а повечето от "тежко болните" митничари изкарват на трасе по 12 часа. Освен това се полага и инвалидна пенсия, която се дава към заплатата. И трябва да се опише в декларацията за доходите. Проверка показала, че това не е така. При съкращенията в митниците се оказало, че повечето митничари на Калотина и Свиленград са назначени на трудови договори за разлика от останалите техни колеги от агенцията, които са държавни служители. Това допълнително усложнявало процедурата по съкращения.

Полицаите плашат с неподчинение, разказва Дума.

С "по-агресивни" форми на протест заплашиха вчера от синдиката на полицаите. Униформените смятат, че масовото пушене и пиене на вода пред МВР не дава резултат и затова били готови и на по-крути мерки. Вече една година исканията ни не се изпълняват, напомниха полицаите тази събота, когато отново се събраха на "голямото пушене" в градинката пред министерството. Недоволството им обаче бе посрещнато остро от ръководството на МВР. А това доведе до разрив в отношенията между синдиката на полицаите и зам. вътрешния министър Павлин Димитров. В официална декларация вчера синдикатът обяви, че сваля политическото си доверие от Димитров и отказва да води разговори с него. Гневът на полицаите бе предизвикан от изказване на зам.-министъра, че членовете на синдиката имат прекалено много свободно време и затова са се заели със синдикална дейност. Федерацията няма да приеме по никакъв начин и под никаква форма разговори с МВР, в които политическото ръководство е представлявано от зам.-министър Димитров, категорични са синдикалистите.

Гяуров: Янев е работил по особен начин в “Антимафия”, казва в интервю за Дневен труд Димо Гяуров.

- Г-н Гяуров, поемате важна комисия - за борба с корупцията, обаче със скандал.

- Не бих казал, че е със скандал. Това, което се случи на 10 и 11 декември, е леко изпреварване на естествения ход на събитията. Щях да поема председателството след зимната ваканция. След разпадането на ПГ на РЗС това става една-две седмици по-рано.
- В първия ден обявихте, че има документи, които не са регистрирани. Защо не са регистрирани?
- О, това аз не мога да кажа.
- Но то е нарушение.
- Нарушение е. Господин Янев като председател на комисията е работил по един по-особен начин.
- Колко по-особен?
- Държал е да отваря лично всички пликове и първо той да се запознава със съдържанието на жалби, сигнали, документи, отговори от институциите на наши запитвания и др., и едва тогава да разпорежда какво да бъде правено, как да се завежда, дали да се завежда...

Богатство, придобито нечестно, е тежка духовна бедност!, казва в интервю за 24 часа Цветелина Бориславова.

- Г-жо Бориславова, преди 4 години изгубихте търга за винетките. Сега го печелите. И тогава, и сега СИБАНК обяви, че е имала най-добрата оферта. Защо загубихте тогава и защо спечелихте сега?

- Спечелихме сега, защото търгът бе обективен, прозрачен, проведен по всички правила. И е нормално да спечели най-добрата оферт. С по-ниската цена на услугата и държавата ще спечели поне 50 млн. лв. повече от с предишни години, когато работеше с други разпространители на винетки.
- Конкурентите ви казват, че тогава сте загубили заради Станишев, а сега печелите заради Борисов?
- Не бих се фокусирала върху нелепи твърдения, които са част от вредното статукво на стария манталитет. Старая се да се съсредоточавам върху истински важното, върху интелигентния подход в работата. Това дава по-добрите решения, както и свободата да се уважаваш, защото си постигнал нещо заради по-добро решение, а не защото си зависим от някого или пък той от теб.
- Голям бизнес ли са винетките, след като за втори път кандидатствате, а най-богатият българин - Васил Божков, вече го спечели веднъж и опита втори път.
- Разпространението на винетки е дейност, за която консорциумът СИБАНК - ВИП СЕКЮРИТИ, е добре подготвен, за да се справи успешно и да бъде полезен. Разбира се никой бизнес не иска да работи на загуба. Направена е добра калкулация с реална система зад нея, за да бъдат удовлетворени всички. Ще поканим и подизпълнители, ако изявят желание и покажат каква е добавената стойност за услугата, която ще предоставяме на клиентите си. Ще завърша с една любима тибетска притча: "Малкото цвете се страхувало. Настъпил ден, когато рискът да остане затворено за света, като пъпка, бил по-мъчителен от риска да разцъфти. Цветето разцъфнало. Въздъхнало и от него се разнесъл такъв аромат, че щастието му изпълнило въздуха. Изведнъж всички цветя разцъфнали вдъхновени от малкото цвете. Мястото, където по-рано било гола пустош, бързо се превърнало в градина на чудесата и мъдростта...."

Ахмед Доган поиска да се оттегли от ДПС, но го преизбраха единодушно, известява Новинар.

"Идва време на раздяла на родителя с рожбата си. Знам, че не сте готови за този неизбежен акт, но това трябва да се случи". Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган пред делегатите на Седмата национална конференция на движението. "Благодаря на избирателите и на Всевишния, че ни даде тази възможност да бъдем в опозиция. Градете съдбата си не въз основа на реалностите на днешния ден, а върху онзи образ на света, който ще се реализира след 20 години. Ако твърде толкова приличате на сегашното ДПС, бъдете убедени, че нещата не вървят на добре”, заяви още Доган. Той бе категоричен, че ДПС повече не може да бъде мишена на всеки и, за съжаление, политически факт е, че не замислената като лидерска партия, ДПС стана такава. „Когато кажа нещо, съм виновен по правило, когато мълча съм още по-виновен”, подчерта той. Въпреки заявката за оттегляне, Доган беше единственият кандидат за лидерския пост на конференцията. Той беше преизбран с пълно единодушие. Истински десен и социалистически проект по време на прехода няма, заяви още Доган. Според него т.нар. десен проект като алтернатива на комунистическия режим е имал тактически цели и задачи, но е нямал средносрочни и дългосрочни цели за цялостна реформа на обществото. Той е категоричен, че през целия преход в България никога не е имало в истинския смисъл на думата десен проект с мотивираща сила на политическа кауза като стратегически модел за развитие при новите евроатлантически условия.

Ексшефът на парламента летял със 130 км/ч, описва Монитор.


Бившият шеф на 39-ото народно събрание Борислав Великов е хвърчал с колата си с поне 130 км/ч преди фаталната катастрофа, при която загина един човек. Това научи "Монитор" от източници сред разследващите, които проверяват причините за сблъсъка. В събота по обяд бившият шеф Борислав Великов летял с умопомрачителна скорост по пътя между столичните квартали Илиенци и Требич. Политикът пътувал за Монтана, където трябвало да гледа баскетболен мач на спонсорирания от него женски отбор на града с "Лукойл" (Бургас). Без видима причина, на прав, но хлъзгав път, лъскавото "Ауди А6" на бившия депутат от НДСВ и БНД навлязло в насрещната лента. Там се движел 42-годишният Славчо Тодоров, който управлявал "Москвич". Последвал удар, при който идващият на среща москвич станал на куп ламарина. Наложило се пожарникарите да режат останките, за да извадят тялото на убития. Ограничението на мястото на трагедията е 50 км/ч. Въпреки това Великов е карал с 80 км/ч над допустимото, научи "Монитор"от източници от КАТ. Тодоров също се е движил с превишена скорост - 80 км/ч. "Изродът, който уби татко, е карал със 160 км/ч” категоричен пред вестника бе големият син на нелепо починалия Славчо - Илиян. От Пътната полиция обаче отрекоха твърденията му. И двамата водачи са били трезви зад волана. Въпреки това бившият депутат е решил да изпревари натрупала се колона от автомобили. Още докато бил в насрещното платно, пред него се изпречило соцвозилото на Тодоров, политикът изгубил контрол над тузарското си "Ауди А6" и така се стигнало до фаталния сблъсък. Днес ще стане ясно дали една от версиите, че Великов е изгубил контрол над волана, защото му е прилошало, и така се стигнало до удара, е вярна. По обяд при ексдепутата на свиждане в "Пирогов" ще отиде и полицейски екип за разпит. "Няма свидетели на катастрофата и за нас е много важно какво ще каже пострадалият", казаха още от КАТ.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама