АКТУАЛНО


Прокуратурата поиска ВСС да вземе мерки срещу "определени медии"

15 6762 07.08.2019
Прокуратурата поиска ВСС да вземе мерки срещу
Сотир Цацаров БГНЕС

Прокуратурата призовава колегията във ВСС да вземе решение за начина на реакция на посочени медийни публикации, касаещи конкретни прокурори. Конкретизират се материалите свързани с професионалните качества на Евгения Станкова, прокурор Силвия Соколова и с новоизбрания шеф на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров.


В официално прессъобщение на прокуратурата се казв: "За ръководството на Прокуратурата е напълно ясно, че причина за персоналните атаки в медии срещу магистрати са проведените през последните години разследвания по дела, представляващи голям обществен интерес, с които пряко или косвено бяха засегнати различни корпоративни, политически и бизнес интереси. Главният прокурор Сотир Цацаров и неговите заместници изразяват пълна подкрепа към работата на прокурорите Димитър Петров, Евгения Станкова и Силвия Соколова."

 

Визирани са статии в "Сега" и "Капитал". Към първата, която е свързана с кариерното развитие на Петров има и кратко каре, в което са събрани оскъдните данни за работата на прокурор Евгения Станкова. Тя наблюдава разследването срещу "Тад Груп" за кибертероризъм за хакването на НАП и се прочу в последните дни с конспиративната теория, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание. От медията уточняват, че цялата изнесена информация за Димитър Франтишек Петров е взета от официалната му биография, качена на сайта на ВСС.

 

"Особено тревожен е утвърденият в определени медии подход за засягане на личната сфера на магистрати, на изнасяне на невярна информация за техни близки и роднини, като средство за компрометиране и създаване на съмнения и внушения съответни на редакционната политика и интересите на собствениците на тези издания."

 

Припомняме, че прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вече излезе със становище срещу статията "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев", публикувана в "Капитал". В него тя изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев - кандидат за главен прокурор на Република България, както и срещу прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура.

 

"На основание Механизъма за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, приет с решение на Прокурорската колегия – протокол № 9/20.03.2019 г., предлагаме на колегията да вземе решение за начина на реакция на посочените медийни публикации, касаещи конкретни прокурори.", пише още в прессъобщението на прокуратурата.

 

Ето какво се предвижда в т.нар.  "Механизъм на публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи":

 

1. Прокурорската колегия на ВСС осъществява ежедневен мониторинг на публичната информация, имаща отношение към работата на прокуратурата. В съответствие с Правилата за медийна комуникация в системата на ПРБ такъв мониторинг се осъществява и от говорителя на главния прокурор и говорителите на съответните прокуратури.

 

2. При установен в резултат на мониторинга по т. 1случай на засягане на независимостта и доброто имена прокурор или следовател, възможно най-бързо, Прокурорската колегия взема решение за начина на реакция, която съобразно спецификите на случая може да бъде:

 

-публично оповестено официално становище или декларация на колегията;

-изявлениеза медиите на говорителя на колегията илина определен от колегията неин член;-писмен отговор до съответна институция, вкл. и публичното му оповестяване.

 

3. Публичното оповестяване се извършва по подходящ начин –със съобщение до представителите на медиите, с брифинг за медиите, с публикуване на интернетстраницата на ВСС и др.

 

4. Реакцията по реда на т. 2 може да бъде предизвикана и по искане на прокурор/и/ или следовател/и/, отправено до колегията.

 

5. Когато публично са оповестени конкретни обстоятелства, съдържащи твърдения за допуснати от прокурор или следовател нарушения в дейността по правоприлагане или на морално-етичните норми на поведение, твърденията следва да бъдат проверени, а предприетите действия и резултатите от извършената проверка–да бъдат публично оповестени.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама