НОВИНИ


LAverita: САЩ и Сърбия искат прозрачност по корупционния скандал в Северна Македония

8 7615 13.08.2019
LAverita: САЩ и Сърбия искат прозрачност по корупционния скандал в Северна Македония
Македонският президент Стево Пендаровски „La Verità“

След разкритията на италианското издание „La Verità“ за корупция по високите етажи в Северна Македония Сърбия и САЩ поискаха прозрачност по случая. Медията публикува преди дни уличаващи записи. Последната си публикация за развръзката по случая от днес анонсират във Фейсбук с думите ”Стево Пендаровски поставя в ъгъла Зоран Заев”.


Италианската медия „La Verità“ публикува нова информация за случващото се по корупционната афера "Рекет", която тресе политическата и съдебната власт в Северна Македония. Аферата е свързана с бизнесмен на име Боян Йовановски, който се твърди, че е посредничил между ръководителката на спецпрокуратурата Катица Янева и обвинен в крупни финансови престъпления богаташ, за да бъде той третиран благосклонно от обвинението. В скандала има и сериозна българска следа, за която до момента властите в страната ни мълчат.

 

От записите става ясно, че Главно действащо лице в мафиотската история е Йордан Камчев – Орце, който е замесен като човек, предаващ 1,5 млн евро на свои близки познати, за подкуп за шефката на Специализираната прокуратура Катица Янева. 

Може да видите чуете записите ТУК и ТУК.

 

„След разкритията ни по делото за изнудване, Сърбия и САЩ поискаха  прозрачност. Земетресението, причинено от документите, публикувани от „La Verità“,  показващи  корупцията на македонската политическа и съдебна система, изолира премиера Зоран Заев както вътре в страната, така и в международен план. Съединените щати, освен че изпратиха свой представител, който да консултира  македонския президент Стево Пендаровски, извадиха силна карта срещу правителството в Скопие чрез радиото Гласът на Америка“, пише днес италианската медия.

 

Международната общност е силно притеснена относно разкритите факти и как идеята за справедливост е потъпкана в Македония. Следобед американският посланик в Северна Македония Кейт Бирнес подчерта спешната необходимост да се хвърли светлина върху международните закони.

"Както вече казахме, това са сериозни обвинения, които изискват сериозна реакция, която е задълбочена, прозрачна и навременна. Сега е време Северна Македония да демонстрира ангажираност към спазването на върховенството на закона.", написа тя в  Тwetter.

 

Дори сръбският президент Александър Вучич се почувства принуден да коментира събитията. На пресконференция в Белград Вучич, искайки да изпрати доброжелателно предупреждение до Зоран Заев, подчерта как създаването на специален пълномощник не може да бъде решение на болестите на Македония.

 

Изданието посочва още, че това, което е публикувано досега е само началото на дълга история.

 

Заради разкритията и позицията на САЩ и Франция по случая президентът на Македония свика вчера пресконференция, на която призна, че е разочарован от специалния прокурор Катица Янева и най-вече от факта, че съдебните ръководители - посочвайки  Янева, която е национален прокурор за организирана престъпност и Вилма Рускоска, са отишли на почивка точно когато държавата преживява най-дълбоката си криза. 

 

С изявлението си Пендаровски се разграничи от политическия си кръстник Заев и в качеството си на управнико помоли за помощ, за да не бъде оставен сам, в момент когато е осъзнал факта, че се намира на чело на страна със силно корумпирана съдебна система. Все пак президентътъ заяви, че не всички съдии са корумпирани и че е готов  да използват всички средства, с които разполага в кабинета му, за да работят съвестните съдии независимо. Той призна отчаянието, в което мнозинството от македонските граждани се намират, с което обяви и желанието си да играят ролята на спасител на родината, когато режимът на Заев, изоставен от всички, се срине окончателно, разказва още „La Verità“.

 

"При сценарий, в който поради доказателствата, които предоставихме, и тези, които все още са в процес на разглеждане от нас, Заев изглежда осъден на пагубен край, а Пендаровски става единственият гарант за евроатлантическата перспектива на Македония.", пишат италианските журналисти.

 

Според тях всъщност това е човекът, на когото в момента чуждестранните столици са готови да заложат, въпреки, че Пендаровски знае, че го очаква трудна задача. Вилма Рускоска е любимия магистрат на Заев, на когото настоящият премиер би прехвърлил дори мандата на специалния прокурор Катица Янева. Може да направи това, за да може тя да ръководи наказателното преследване на организираната престъпност и по-конкретно в случаите на корупция, в които той може да е замесен.

 

Когато в италианските медии излизат публикации за бившия консервативен премиер Никола Груевски, обвинен в корупция, целият свят осъзнава, че дори премиерът наистина да не е участвал в корупционната система, той обективно носи отговорност. 

 

За да е още по трудна международната ситуация за Заев, в контекст на разкритията дори Швеция, една от най-демократичните държави, се намеси в последните часове, допълва „La Verità“. Шведският съд е отхвърлил искането за екстрадиция срещу Деян Давидовски, обвинен от Вилма Русковска в тероризъм за участие в нападението на македонския парламент през 2017 г. След като е арестуван по искане на Интерпол, шведските съдии отказват да продължат с екстрадицията на македонския гражданин, защото са убедени, че той е подложен на политическо преследване и че не може да разчита на справедлив процес у дома. Шведите дори са предложили преследваните да търсят незабавно политическо убежище.

 

"Македонската политическа и съдебна система трудно би могла да получи по-крещящо отхвърляне от света на либералните демокрации. За съжаление обаче за македонския президент Стево Пендаровски именно тези хора, считани за политически агенти от западния свят, ръководят институциите, към които той призовава за справедливост.", завършва „La Verità“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама