ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 15 декември

0 4015 14.12.2009
Пресата на 15 декември

Вестниците пишат за потърпевшия Мустафа Гюмюш, който завежда дело срещу България; за това, че затворът става хотел; че ще получаваме по 500 евро за изгубен багаж в автобуса.



Потърпевшият Мустафа Гюмюш: Завеждам дело срещу България, съобщава 24 часа.

50-годишният Мустафа Гюмюш живее от 36 г. в град Инголщад, Германия. Той бе нападнат от бандата на Крокодилите на път за родината си през нощта срещу 14 декември. “Ще заведа дело срещу България. Щом тя не може да осигури нормалното преминаване през нейна територия на турците, нека си затвори границите. Мой приятел от Инголщад, също турчин, бе нападнат по същия начин през лятото”, заявява пред “24 часа” пострадалият.

Сред заря за Коледа удар за 2 млн. лева, пише Дневен Труд.

“Сега подаръци ще има за всички от сърце. С 2 милиона лева бандитите ще са Дядо Коледа за много техни приятели, близки, ще накупуват много неща, ще имат пари и за следващите години. А по време на удара е имало и заря за Коледа”. Така студенти зевзеци коментираха мощния удар на грабители, които нападнаха централния офис на веригата магазини “Фантастико” в “Студентски град” вчера. Само за денонощие различни банди престъпници атакуваха столичен магазин за мобилни услуги, офис на банка в Свети влас, както и вагонно депо.

Работодатели: Гарантирайте само влогове с под 5 % лихва, цитира 24 часа.

Държавата да гарантира само депозити с годишна лихва под 5%, предлагат от стопанската камара. От една година защитените влогове са до 100 хил. лв. Според БСК това е "напомпало" лихвите по депозити, а оттам и цената на кредитите. Рязкото поскъпване на заемите пък засилвало лавинообразния ефект от ръста на фирмените задължения.
Просрочените дългове щели да забавят излизането ни от кризата, предупреждават от БСК заедно с риск от верижни фалити. От камарата предлагат още, ако държавата забави плащания, да не начислява наказателни лихви за данъчни и социални вноски.

Копенхаген може да изтлее в бойкоти и крамоли, четем в Дневник.

Втората седмица от преговорите в Копенхаген, на която се възлагат надежди за новото глобално споразумение за борба с промените в климата, започна обезкуражаващо. Бедните страни за пореден път обвиниха богатите, а работата спря през половината вчерашен ден заради бойкота на африканските държави. След намесата на датските домакини заседанията продължиха, но понеделникът подхрани скептицизма за вероятността от резултатен завършек на срещата. Делегациите на 110 държави имат вече много кратко време да балансират позициите си по проектодокумента на ООН за свиване на парниковите газове с 50% до 2050 г., за да подготвят евентуалното споразумение, което световните лидерите да подпишат в края на седмицата. Основните спорове си остават за квотите за свиване на емисиите, както и "климатичното" финансиране на бедните държави.

Затворът става хотел, твърди Стандарт.


На хотел в Софийския централен затвор. Звучи абсурдно, но може да стане факт след две години. Тогава се очаква да е готов новият зандан в околностите на столицата. Така 101 години след построяването на Централния софийски затвор, сградата, облицована с гранитни блокове ще трябва да смени предназначението си. Според запознати с общия устройствен план на София, теренът, който се намира в столичния квартал "Банишора", може да се превърне в малък комплекс от хотел, търговски център и бизнессграда. Централната постройка на затвора, която е паметник на културата, вероятно ще стане музей, където може да бъдат поставени и допълнителни експонати.

Шут за шефовете на реферите, оповестява Дневен Труд.

Съдийските безчинства предизвикаха ден на парадоксите във футбола в понеделник. Докато по обед реферските началници награждаваха арбитрите отличници за годината, отвън “синя” агитка ругаеше и скандираше цинично. А два часа по-късно Изпълкомът на БФС уволни цялата съдийска комисия, водена от Димо Момиров. Сред махнатите са Костадин Гергинов, Любчо Славчев, Костадин Костадинов и други. Нови шефове на “хората в черно” ще се избират през януари.

Получаваме по 500 евро за изгубен багаж в автобуса, известява Новинар.


Пътниците в междуградските автобуси у нас ще получават обезщетение в размер от 500 евро при изгубен или повреден багаж от фирмите превозвачи. Предвидените санкции са част от регламента на Европейския парламент и Съвета за правата на пътниците в автобусния транспорт, който ще бъде обсъден на предстоящия съвет на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика. Документът ще има за цел да гарантира минималното равнище на защита на пътниците в автобусите.
По време на съвета по транспорт страната ни ще подкрепи въпросните компенсации за пътниците. Хората, пътуващи с автобус в чужбина, ще получават обезщетение за повреден или изчезнал багаж по 1200 евро.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама