НОВИНИ


Националният архив на САЩ публикува доклад от 1986 г. на разузнаването за аварията в Чернобил

18 11246 19.08.2019
Националният архив на САЩ публикува доклад от 1986 г. на разузнаването за аварията в Чернобил
Мемориал на онези, които спасиха света, Чернобил, Украйна nsarchive.gwu.edu

Документът е от 2 май 1986 г. и е адресиран до държавния секретар на САЩ Джордж Шулц. В него се поставя под съмнение обявеният брой на жертвите.


Националният архив на САЩ публикува информацията със сазглавие: "Строго секретно за Чернобил: Ядрената катастрофа през очите на съветското Политбюро, КГБ и американското разузнаване".

 

Това е първият доклад на разузнаването на САЩ за аварията в Чернобил, съобщава РИА Новости. Той е подписан от заместника на държавния секретар Мортън Абрамови. В него се посочва, че в първите дни след аварията в Чернобил американските разузнавателни агенции предполагат за смъртта на повече хора, отколкото се твърди от СССР.

 

Абрамовиц отбелязва, че съдейки по снимките на унищожението, всички, които са били в близост до четвъртия енергиен блок, са умрели веднага или са получили смъртоносни дози радиация.

 

Като аргумент са дадени данни за броя на работниците във всеки от реакторите RBMK-1000. „25–35 души са дежурни през нощта. Тъй като 3-ти и 4-ти силови агрегати са разположени близо един до друг, броят на хората около реактора може да бъде до 70 “, се казва в документа.

 

В публикацията на Националният архив на САЩ се съдържат 15 документа от различни други архиви, които също съдържат данни, които до сега никой не е показвал.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама