СВЯТ


Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протести на кюрдите в Турция

0 4291 20.08.2019
Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протести на кюрдите в Турция

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Югоизточна Турция, съобщава турската агенция ДХА. Протестите са срещу отстраняването на кметовете на Диарбекир, Ван и Мардин.


Полицията е наредила демонстрантите да се разотидат. След като разпореждането не е било изпълнено, правоохранителните органи използвали срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия. Няколко човека са откарани в болница, където да им бъде оказана медицинска помощ. Сред пострадалите има и депутати от прокюрдската Демократична партия на народите, съобщава Дарик.

 

По-рано Министерството на вътрешните работи съобщи, че отстранява от длъжност кметовете на Диарбекир, Ван и Мардин по обвинение за връзки с Кюрдската работническа партия, която е забранена в Турция. Партията използвала за своите незаконни цели някои от кметовете, които са оказвали на терористичната организация финансова, транспортна и административна подкрепа. Отстранените от длъжност кметове са сменени с назначени от правителството управители.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама