Арестуваха шефа на спецпрокуратурата на Северна Македония по скандала с ”българска следа”

9 5370 21.08.2019

Арестуваха ръководителя на Спецпрокуратурата на Северна Македония Катица Янева, предаде БГНЕС. От близо месец в страната се вихри корекционен скандал, в който бе замесено името й.


Малко след 14.00 часа Катица Янева бе изведена от дома й. По-късно през деня се очаква и извънредна пресконференция на главния прокурор на страната Любомир Йовевски.

 

Припопняме, че италианска медия разкри корупционната афера "Рекет", която разтресе политическата и съдебната власт в Северна Македония. Аферата е свързана с бизнесмен на име Боян Йовановски, който се твърди, че е посредничил между ръководителката на спецпрокуратурата Катица Янева и обвинен в крупни финансови престъпления богаташ, за да бъде той третиран благосклонно от обвинението. САЩ и Сърбия поискаха прозрачност по корупционния скандал в Северна Македония.

 

В скандала има и българска следа. Замесеният в аферата бизнесмен Йодан Камчев - Орце, е бил предложен от българското Министерство на външните работи за генерален консул. От Скопие отказали с аргумента, че Орце е замесен в съмнителни сделки и действия, наречени от прокуратурата "мафиотски". Орце се слави в Северна Македония като човек с много връзки сред българските политици, както и с бизнеса си в България. И досега от Външно няма обяснение за решението Камчев да представлява България в съседната страна.


Препоръчай
ADS
КОМЕНТАРИ