СВЯТ


САЩ доставят 500 бронирани машини за Литва за 170 млн. долара

0 4052 28.08.2019
САЩ доставят 500 бронирани машини за Литва за 170 млн. долара
Бронирани машини

Американското правителство реши да продаде на Литва 500 многоцелеви бронирани машини Джи Ел Ти Ви от модификацията М1278А1 и съпътстващото оборудване за сумата от 170,8 милиона долара.


Това съобщи отговарящото за доставките на военна техника и оръжие в чужбина Управление на министерството на отбраната на САЩ за отбранителното сътрудничество и сигурността, предаде ТАСС, цитирана от Дарик.

 

От гледна точка на американското военно ведомство изпълнението на договора отговаря на интересите "на външната политика и националната сигурност на САЩ". Предлаганата продажба ще помогне "да бъдат увеличени възможностите на Литва за противопоставяне на съществуващи и бъдещи заплахи от страна на противници".

 

Предлаганата продажба на оборудването няма да доведе до изменение на военния баланс в региона, допълват американските власти. Същите констатации американската страна направи и за друга доставка, този път на 73 противоракети за Япония за сумата от 3,3 млрд. долара. Става дума за противоракети СМ-3 Блок-2А, а също и за пускови установки МК-29. Според споразумението американски специалисти ще осигурят и техническото обслужване на тези системи. С тази продажба ще бъде повишена сигурността на ключов съюзник, който поддържа стабилността и икономическия растеж в азиатско-тихоокеанския регион, заявява управлението.

 

"Предлаганата продажба ще даде на японското правителство разширени възможности за защита от балистични ракети и отбрана на японската територия и за гарантиране сигурността на американските военнослужещи, разположени в страната", се допълва в съобщението.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама