ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 23 август

0 5114 22.08.2007
Пресата на 23 август

Вестниците пишат за тото-скандала; за конфигурацията "милиционер, роднина, милиционер, роднина" в родния парламент; за капана пред НДСВ, щракнат от Бойко; за руската носталгия по нашите соцстоки.


Скандал за 100 млн. лв. в тотото, описва Дневен Труд.

Скандал с дъх на тотомилиони гръмна вчера. В сигнал до главния прокурор Борис Велчев, до Румен Петков, Пламен Орешарски, парламента, полицията и др. институции, доскорошната зам. изп. директорка по финансово - икономическите въпроси на ДП “Български спортен тотализатор” Нели Димитрова обвинява ръководството на БСТ, че прави нагласени обществени поръчки. А мъжът на Весела Лечева - Манол Велев, се е опитвал да контролира дейността и финансовите потоци в тотото, което прави оборот от 95-100 млн. лв. на година, твърди Димитрова. Като шеф на спортната агенция Лечева е принципал на тотото. Вчера от полицията нито потвърдиха, нито отрекоха дали са получили сигнала. От Комисията за контрол върху хазарта отказаха коментар и пренасочиха питанията към финансовото министерство. Шефът на тотото Иван Иванов и Весела Лечева категорично отхвърлиха обвиненията като абсурдни. Нели Димитрова е била уволнена на 12 юли т. г. - ден след като Манол Велев бе прострелян пред офиса си и оттогава досега е в кома. 

Парламент под прикритие, осведомява Стандарт.

Парламент под прикритие управлява България. Всеки седми депутат от зората на демокрацията до днес е бил агент. Това признаха пред "Стандарт" от комисията по досиетата. Общо 1400 души, които сме избирали в парламента през последните 17 години, трябва да бъдат проверени за чисто минало. Поне 200 от тях са работили в бившите тайни служби, сочат предварителните данни. Окончателният списък на агентите ще бъде огласен около 29-30 август, обясниха от комисията на Евтим Костадинов. Получили сме всички документи, но те са в огромен обем и има много неща за доуточняване. Освен това изникват все нови и нови имена на депутати ченгета от бившата Държавна сигурност, признаха от комисията. Положението е като във филма "Опасен чар" - "милиционер, роднина, милиционер, роднина", шегуват се зевзеци.

Българското ФБР готово до Нова година, научаваме от Новинар.

Националната агенция по сигурността може да започне да функционира до края на годината. Това прогнозира вчера пред Инфо радио депутатът от левицата Младен Червеняков. Той съобщи, че законопроектът за агенцията е готов и най-вероятно ще бъде приет от парламента още през септември. Депутатът разкри, че е надделяло мнението в мегаагенцията да влязат Национална служба "Сигурност", Военното контраразузнаване и Финансовото разузнаване. Според членове на комисията по отбрана пък има няколко работни законопроекта, които ще бъдат обединени в обобщен вариант. Този, който се предлага от МВР, е много опростен и ограничен, коментираха депутати.

Самоков настръхна от убийство, пише Дума.

На входно-изходните артерии на Самоков вчера бяха разположени части на жандармерията заради ромски размирици в града. Над 1000 роми се събраха сутринта в центъра на Самоков, за да изразят своя протест срещу убийството на 17-годишното момче. То почина след побой във вторник вечерта. От полицията установиха, че младежът с инициали А. А. и негови приятели били на разходка в центъра на града. Около 22,50 ч. те били посрещнати от друга група младежи, с които се спречкали и впоследствие се сбили. От побоя са пострадали двама души, като особено зле се е почувствало 17-годишно момче. Другото момче е отишло да търси помощ, но когато се върнало с линейка, 17-годишният младеж вече бил починал. По случая има задържани. Вчера в Самоков пристигна лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Той заяви, че ще настоява виновниците за смъртта на момчето да получат най-строгото наказание - доживотно лишаване от свобода без право на замяна. Кънчев обясни, че починалото момче и неговите трима приятели са били много хрисими и посещавали редовно църквата. Миналата вечер те дори не са употребили алкохол. Четиримата са се прибирали от заведение, когато са настигнати от 5 момчета - българи, които са ги пребили без никаква причина, заяви Цветелин Кънчев пред "Фокус".

Частни гардове без автоматите, научил е 24 часа.

Подобно оръжие само в ръцете на армия и МВР. Забрана за ползване на автомати от частни охранители трябва да одобри днес правителството. На първото си заседание след 2 седмици лятна ваканция министрите ще гледат проект на промени в Закона за контрол над взривоопасните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Така автомати вече ще имат и ще могат да използват само войниците и служителите на МВР. Охранителите пък ще ползват само полуавтоматично оръжие като пистолети или пушки.

Кметските сметки за Г-4, бистри Монитор.

Два месеца преди местните избори наесен, в цялата страна кипи усилена партийна работа. Всеки ден се обявяват кандидати за кметове на областни центрове, общини и села. Очаква се битката на 28 октомври да бъде жестока по две основни причини. Първо - за да се види реалната тежест на всяка от политическите партии по места преди парламентарния вот след две години. И второ - заради парите от Европейския съюз. След 1 януари 2008 година общините могат да получат значителни суми от структурните и кохезионни фондове на ЕС. Голямата битка съвсем очаквано ще бъде за Г-4 ­ четирите най-големи града у нас ­ София, Пловдив, Варна и Бургас. София "Синята крепост" вече няколко години не е синя. Първо от синьото излезе дългогодишният кмет на столицата Стефан Софиянски, който си направи своя мини-партия и стана депутат. Така в извънредна ситуация и предсрочни избори на кметския стол седна бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов. Факт е, че вече две години той ръководи столицата и продължава да събира над 60% одобрение от жителите на столицата. Съвсем логично след създаването и на ГЕРБ, Бойко Борисов обяви, че ще участва и на предстоящите избори. Той направи това още на 8 юли, с което изпревари всички, подготвили се да бъдат негова конкуренция. Засега твърдо го подкрепиха от ВМРО, СДС и НДСВ чакат. За подкрепата си "войводите"са получили правото да посочат три имена за избираеми места в листата за общински съветници, както и възможността да издигнат също толкова кандидати за районни кметове в столицата, които ще бъдат подкрепени от ГЕРБ.

Бойко щракна капана на НДСВ, установява Стандарт.

Генералът надмина учителя си. Бойко Борисов щракна капана зад НДСВ и осветли тайните преговори с царската формация за местния вот. На едночасова среща вчера в централата на ГЕРБ лидерът на генералската партия Цветан Цветанов и независимият депутат Лъчезар Иванов договаряха с царския парламентарист Огнян Герджиков подкрепата на НДСВ за вота в София. Сондажът бил предварителен, а уговорката - да остане в тайна. Въпреки това информация за срещата изтече. А след края й домакините обявиха: "По принцип НДСВ подкрепя кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София." В същото време признаха, че Герджиков тепърва ще съгласува срещата си със Симеон, а решението ще вземе ръководството на НДСВ. Изявлението им вбеси жълтия депутат. "Отидох в централата на ГЕРБ, за да се видя с Лъчезар Иванов, който ми е братовчед. За избори не сме говорили", пробва шега Герджиков. Малко по-късно той коригира позицията си: "Цветанов се присъедини към разговора ми с Иванов, за да пита каква е позицията ни за София. Казах му, че подкрепата за Борисов е един от вариантите." Срещата му хвърли в смут и жълтия щаб, откъдето упорито обясняваха, че не са знаели за визитата в ГЕРБ. Според източници на "Стандарт" обаче разговорът е проведен със знанието на Симеон. Целта била да се уточни какво ще получи НДСВ в замяна. Пак вчера от ГЕРБ обявиха кметовете си в още 9 града. Сред тях е и градоначалникът на Сливен Йордан Лечков.

ГЕРБ откри Цветанов II за кмет на Търново, пише 24 часа.

Сладоледен бос е най-изненадващата оферта. Адаш на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов е сред най-изненадващите кметски кандидатури на партията във Велико Търново. Сладоледеният бос Цветан Цветанов е от Варна. 41-годишният бизнесмен е завършил Военноморското училище “Никола Вапцаров”. Дошъл е във Велико Търново през 1992 година, където започнал да произвежда сладолед. Цветанов е управляващ съдружник на “Сладоледена фабрика” ООД, в която партньор му е софиянецът Румен Данчев.

Ковачки, ТИМ и "Мултигруп" в надпреварата за БМФ, информира Дневник.

Приватизацията на 70% от Параходство "Български морски флот" предизвика огромен инвеститорски интерес поне в началния си етап. Освен чуждестранни компании за морска логистика сред кандидатите за двустепенния конкурс (виж карето), обявени вчера от Агенцията за приватизация, са варненската икономическа група ТИМ, Христо Ковачки, бившата "Мултигруп". От офиса на Ковачки не пожела да конкретизират с коя компания участват, но потвърдиха, че са заявили интерес към продажбата. Според експерти все още е рано да се каже кои от кандидатите ще подадат индикативни оферти на 18 октомври, тъй като част от компаниите сега купуват конкурсна документация от любопитство. Тя съдържа само информация за процедурата, но без нея не може да се закупи информационният меморандум, който представя финансовото и правното състояние на морския флот.

Пазарът на фалшиви лекарства гони 100 млн. лв., изчислява Дневник.

Само през август в аптеките в страната бяха открити няколко фалшиви лекарства. Инспекторите от Изпълнителната агенция за лекарствата засякоха некачествен антибиотик и нередовни партиди хапчета за отслабване. От здравното министерство пък предупредиха, че в сексшоповете се продават таблетки и гелове, които не са регистрирани у нас. Те са представени като хранителни добавки, но съдържат активни субстанции на медикаменти. Фалшифицирането на лекарства е много доходен бизнес По данни на Световната здравна организация около 10% от световния пазар е зает от фалшификати. Според ИАЛ търговията с нередовни препарати в България е по-малка - около 7-8% от продажбите в аптеките и болниците, което обаче означава, че българите дават около 80-100 млн. лв. годишно за хапчета, които не само че не ги лекуват, но могат и да им навредят. Според закона за лекарствата фалшиви са всички препарати, които не отговарят на изискванията за производство и търговия на медикаменти в България. В тази група влизат и продукти, при които е засечено несъответствие на съдържанието с обозначеното на опаковката. Вчера директорът на ИАЛ д-р Емил Христов разпореди до 48 часа от аптеките и складовете да бъде изтеглен некачествен антибиотик гентамицин (Gentamicin - VETPROM sol.inj. 40mg/ml - 2ml x 10, парт.№020206), производство на "Ветпром" - България, защото съдържанието не отговаря на изискванията. Преди десетина дни пак ИАЛ блокира и няколко партиди нередовни хапчета за отслабване "Ксеникал" (Xenical) на производителя "Хофман - Ла Рош".

Медиците взели досега само по хиляда лева, четем в Дневен Труд.

Изляхме си болката, заяви д-р Здравко Георгиев след срещата на президента Георги Първанов с медиците ни и палестинеца Ашраф ал-Хаджудж. Тя се състоя 25 дни след освобождението им от либийския затвор. На “Дондуков” 2 бяха дошли и бъдещата съпруга на Ашраф - Оля, както и Росен Марков, шеф на комитета “Защита на медиците в Либия”, със сина си. Според президента сега едно от важните неща е държавата, институциите, обществото да бъдат ангажирани с реинтеграцията на медиците и с връщането им към нормален ритъм на живот. Може би най-бързо го прави Ашраф и това е знак, че се случват хубави неща, добави Първанов и пожела на палестинеца успех в семейния живот. На срещата медиците разказали какво ги мъчи не само здравословно след завръщането им от Либия, а държавният глава поел ангажименти да помага.

Рейсовете в София ще ухаят на лимон, освежава Стандарт.

Благовонни ухания с дъх на лимон ще освежават софиянци в градския транспорт. Специални ароматизатори ще бъдат поставени в рейсовете и трамваите само след няколко седмици, обеща зам.-кметът по транспорт Велизар Стоилов. Те представляват малки кутии, които ще се монтират по таваните на превозните средства. С едно натискане на бутона в пространството между седалките се впръсква дезодорант, който премахва миризмите и освежава въздуха. Ароматизаторите ще се поставят в 600 автобуса, тролеи и трамваи. На 15 септември устройствата ще заработят, сигурен е Стоилов. Стъклени табла с маршрутите на линиите по градския транспорт пък ще бъдат поставени на спирките. Това се налагало, защото се изтривала информацията, която сега е написана на табели. Недобросъвестни граждани пък късали хартиените постери.

“Е.ОН” почва дистанционно отчитане на електромерите, информира Дневен Труд.

Пилотна програма за дистанционно отчитане на тока в циганските махали въвеждат във Варна експерти от “Е.ОН България”. Мярката е заради масовите кражби на електричество, съобщиха вчера от компанията. Програмата ще стане факт първо в с. Каменар, където кражбите стигат до 90 на сто. Преди седмица за 2 часа служители на звено “Енергиен контрол” установили 21 случая на директно присъединяване към мрежата. Загубите били за 24 400 лв. Сега в ромското гето ще бъдат сложени нови елтабла на стандартна височина. В тях ще има по 20 електромера, които ще отчитат данните на всеки 15 минути и ще ги подават директно към централния сървър. Таблата ще бъдат включени към СОД. Ако програмата се реализира успешно, подобно отчитане ще бъде въведено и в циганската махала “Максуда” във Варна.

20% по-скъпи учебници. И отгоре, стряска 24 часа.

 Цените на тетрадките скочиха с 12 на сто 24 Часа С 20% ще поскъпнат учебниците, а някои и до 30%, показа проверка на “24 часа”. Най-сериозно ще е увеличението за заглавия от гимназиалния курс. Причините са облагането им с ДДС, допълнителни и по-скъпи допечатки, намаляването на някои тиражи, обясниха от големите издателства. Така цената на учебник ще гони 20 лв. дори по общообразователните предмети, а не по традиционно скъпите чужди езици, коментираха от борсите. Школските тетрадки пък ще са с до 12 на сто по-високи цени.

Комисията за потребителите съветва: Искайте си касов бон от масажистките!, цитира Новинар.

Масажистите по плажовете на Българското Черноморие масово не издават касови бележки, след като обслужат клиентите и вземат парите. Това показаха проверки на експертите от Комисията за защита на потребителите (КЗП), които от три дни текат по морето. Касовата бележка служи като гаранция, ако масажистките и масажистите са неопитни или използват некачествени продукти и клиентът получи обрив или контузия. Документът ще докаже на кой обект се е случило това, обясниха от комисията. Оттам съветват туристите да искат касови бележки и да ги пазят, за да потърсят правата си, ако са получили усложнения при процедурата. Тази година по плажовете работят като масажисти предимно мъже и чуждите летовнички изобщо не помислят да си поискат касов бон, разказват наблюдателни българи. Друго често нарушение, което констатирали инспекторите, било липсата на обявен ценоразпис за видовете масажи. Цените не ги пише никъде, казват се на място и в много от случаите те са различни за чужденци и за българи, което е абсолютно незаконно, коментираха от комисията. Инспекторите проверявали още по какъв начин се съхраняват масажните масла, дали се държат при специални условия на по-ниска температура и дали масажистите притежавали нужната квалификация. Експертите ще проверяват при какви правила се отдават под наем джетове и парашути, теглени от моторни лодки.

В Германия търсят наши ресторантьори, обявява Монитор.

Службата за трудово посредничество в Бон е изпратила до Агенцията по заетостта оферти, с които се предлагат сезонни работни места за българи, владеещи немски език най-вече в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Месечните заплати варират от 1100 до 1200 евро, като за монтьорите на отоплителна, климатична и санитарна техника достигат до 1450 евро. От възнагражденията се удържат социални осигуровки, а по някога и суми за квартира и храна. Сервитьорите трябва да са на възраст от 25 до 35 г., със завършено образование по специалността и минимум 6 месеца стаж или преминато професионално обучение и 2 г. опит в занаята. За готвачите възрастовото ограничение е от 20 до 40 г. Кулинарите също трябва да разполагат с диплома или сертификат за завършен курс по готварство. Част от офертите предлагат работа в кухня, където се мият съдове и се почистват зеленчуци и помещения. В немските хотели и семейни заведения се търсят нашенци за хигиенизиране, дребни ремонтни дейности, поливане на цветя, помощ при сервиране и отсервиране. За гледачи на възрастни хора могат да кандидатстват жени от 35 до 60 г. Заинтригуваните могат да получат подробна информация за офертите в бюрата по труда, на интернет страницата на АЗ (www.az.government.bg) или на тел. 02/980-87-19.

Руснаци въздишат по наши соцстоки, внушава носталгията им Дума.

10 на сто от читателите на в. „Известия” заявяват носталгията си по българските цигари Българските цигари са на пето място сред стоките от времето на социализма, които липсват на руснаците. Това сочи анкета по интернет на в. ”Известия”. 10% от братушките усещат отсъствието на цигарите с марка “БТ”, “Стюардеса”, “Опал”, “Ту 134”. Сред другите родни стоки, за които с носталгия си спомнят руснаците, са коняците “Плиска” и “Слънчев бряг” и дънките с марка “Рила”, пише в статия на изданието. Първото място в класацията, публикувана в “Известия”, се оглавява от монголските кожуси. Следват мотоциклетите “Ява”, чешкият кристал, китайските термоси, българските цигари, гарнитурите “Хелга” от ГДР и полската козметика. Според “Известия” дънките “Рила” били единствената възможност за обикновения гражданин на Съветския съюз да се почувства като западен човек. Мнението за качеството на коняците “Слънчев бряг” и “Плиска” е противоречиво според вестника, но цената им от 8 рубли ги правела достъпни за голяма част от населението. Според “Известия” обаче, ако съветските граждани искали да се обвият в “чуждестранен дим”, те си купували български цигари.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама