НОВИНИ


Външно реагира остро на изложба за съветското освобождение на България

11 4913 03.09.2019
Външно реагира остро на изложба за съветското освобождение на България
Паметникът на Съветската армия

Руската изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, която ще се открие на 9 септември предизвика остра реакция от Министерство на външните работи. МВнР обяви, че идеята на руското посолство в София не е добра.


 

 

 

В официалната позиция на Външно пише: "Не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави. МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение")".

В текста се подчертава също, че от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

Припомня се също, че СССР обявява война на България, когато управлението в София е поето от ново отечественофронтовско правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на царство България спрямо Русия. А също и че страната ни в онзи период всъщност е окупирана от войските на СССР.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология, се казва още в позицията на МнВР.

 

Ето и пълния текст:

По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест,  икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.
МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която деформирано привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

 

9-ти септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-ти век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

 

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

 

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

 

Преди дни в Чехия се разрази пореден скандал със съветски паметник. Паметникът на маршал Иван Конев в квартал "Бубенеч" бе залят с боя. Кметът на района Онджей Коларж разпореди той да бъде ограден с найлон, а ако руското посолство иска, да заплати да бъде изчистен. Това ядоса Москва и оттам реагираха, че това е неприемливо, защото съветските войски са освободили Чехия от хитлеризма.

Стигна се до заплахи срещу кмета Коларж и той бе принуден да напусне града с охрана.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама