ПОЛИТИКА


”Маркет ЛИНКС”: За 57% от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опорочена

4 7188 11.09.2019
”Маркет ЛИНКС”: За 57%  от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опорочена
Иван Гешев

За 57% от участвалите в допитването процедура само с един кандидат за главен прокурор е опорочена, а 15 на сто са на обратното мнение. 37% не могат да преценят.


Това показват данните от Съвместно национално-представително проучване на bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.


По-малко от половината хора у нас смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47 на сто от анкетираните са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16 на сто смятат, че тя е достатъчно добра.


В същото време, 3 пъти повече са тези, които одобряват изнасянето в медиите, на доказателства по текущи дела от висок обществен интерес. 54 на сто от анкетираните одобряват тази практика, 18 на сто са на противоположното мнение, а 28 не могат да преценят.

 

Има криза на доверието в институциите. Най-ниско то е в Народното събрание. Непосредствено след изборите юли-август, доверието след изборите се повишава. Това дава насоката да заключим, че има сериозна криза в доверието. Това заяви социологът Добромир Живков от Маркет линкс пред bTV.


Гражданите очакват повече прозрачност. Това показва, че интересите им са защитени и ни показва, че институциите работят. Дали ще се стигне до спад на рейтинга на прокуратурата зависи от това как ще работи тя оттук нататък, обобщават от Маркет линкс.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама