СВЯТ


САЩ бавят преговорите с Русия за ядрено разоръжаване

0 5064 17.12.2009
САЩ бавят преговорите с Русия за ядрено разоръжаване

Руският външен министър Сергей Лавров обвини СAЩ, че бавят преговорите около изготвянето на нов договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), като добави, че новото споразумение е малко вероятно да бъде подписано на конференцията в Копенхаген.



"През изминалите няколко дни отбелязахме забавяне в позициите на американските преговарящи в Женева", заяви Лавров, позовавайки се на преговорите за замяна на Договора за намаляване и съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ от 1991 г.

Лавров отхвърли и информацията за подписването на нов договор по време на климатичната конференция в Копенхаген, която приключва утре. В заключителната фаза на конференцията ще участват американският президент Барак Обама и руският държавен глава Дмитрий Медведев. "Много малко вероятно е това да се случи в Копенхаген", заяви Лавров на пресконференция в Москва.

Съединените щати и Русия водят усилени преговори през изминалите няколко месеца за заменяне на договора СТАРТ, който доведе до голямо намаляване на ядрения арсенал на двете страни, но изтече на 5 декември, без да бъде подписано ново споразумение, което да замени старото.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама