НОВИНИ


Белгийски изтребители прехващат руски Су-27 над Балтийско море

4 5737 19.09.2019
Белгийски изтребители прехващат руски Су-27 над Балтийско море

Два руски свръхзвукови стратегически ракетоносни бомбардировача Ту-160, съпровождани от изтребители Су-27, са извършили пореден провокационен полет в непосредствена близост до териториалните води на Литва, съобщават белгийските ВВС.


Летателните апарати на Руската федерация са навлезли в зоната за отговорност на НАТО без предватително съгласуван полетен план. Четирите руски самолета са били прехванати от два белгийски изтребителя F-16 от състава на въздушната полиция (еър полисинг) на НАТО, която охранява въздушното пространство на трите балтийски държави. За последен път подобно прехващане е било извършено на 3 септември т. г. Към белгийските изтребители са се присъединили самолети F-16 на датските и полските ВВС,  финландски Ф-18 и шведски "Грипен". Руските машини са били съпроводени до границите на Алианса.

 

Според агенция ТАСС, която се позовава на руското министерство на отбраната, прехванатите самолети са летели над "неутрални води".

 

Медийте в съюзническа Белгия припомнят, че след присъединяването на Литва, Латвия и Естония през 2004 г. към НАТО (заедно с България и Румъния) самолети на Алианса денонощно осигуряват наблюдение, охрана и патрулиране във въздушното пространство на трите държави, които не притежават собствени военновъздушни сили.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама