АКТУАЛНО


Съветът на ЕС гласува румънката Лаура Кьовеши да бъде главен прокурор на Съюза

18 6892 19.09.2019
Съветът на ЕС гласува румънката Лаура Кьовеши да бъде главен прокурор на Съюза
Лаура Кодруца Кьовеши БГНЕС

Кандидатурата на Лаура Кьовеши е събрала достатъчно мнозинство по време на заседание на Комитета на постоянните представители в ЕС на страните членки, казва пред журналисти говорителят на финландското председателство Марко Руотала.


Следват преговори с Европарламента, след което кандидатурата на Кьовеши да бъде окончателно потвърдена от Съвета.

 

България подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Кьовеши е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция. Неин конкурент за поста беше французинът Жан-Франсоа Бонер.

 

Европейската прокуратура би трябвало да започне работа преди края на годината, но затова е необходимо да има титулярен ръководител, който да подбере националните прокурори в отделните страни членки. Службата на европейския прокурор ще разследва престъпления, свързани с усвояването на еврофондове, измами с ДДС и пране на пари, засягащи повече от една европейски държави.

 

Кандидатурата на Кьовеши беше посрещната добре в Брюксел главно заради резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта по времето, в което тя оглавяваше местната дирекция за борба с корупцията DNA. Социалдемократическото правителство на Румъния я освободи за превишаването на правата й и положи огромни усилия в ЕС да блокира избирането й начело на европейската прокуратура, което съвпадна с румънското председателство на Съвета на ЕС.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама