НОВИНИ


Наложиха мораториум на царските имоти

6 5287 18.12.2009
Наложиха мораториум на царските имоти
Симеон Сакскобургготски Вяра Йовева

Депутатите наложиха мораториум на царските имоти.



 Това стана, след като народните представители приеха проекта за решение за налагане на мораториум върху експлоатационната и строителната дейност, както и върху действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе - Фердинанд I и Борис III.
То предвижда спирането на експлоатационната и строителната дейност в имотите до приемането на специален закон. Лицата, които се намират във владение или държане на посочените имоти и вещи, са длъжни да полагат за тях грижата на добър стопанин, в противен случай носят отговорност за вреди.

Престанете да превръщате българския парламент в съд, защото не е съд.Българският парламент е законодателен орган, заяви депутатът от ДПС Четин Казак при обсъждането на мораториума върху експлоатацията и строителната дейност на царските имоти. По думите му - българският парламента не бива да се намесва в тези правоотношения. „Ако държавните органи, които са оторизирани да следят за спазването на съответното законодателство не са в състояние и не успяват да накарат собствениците на гори да спазват закона, това е друг въпрос. Но не може НС да изземва техните функции”, коментира той.
Димитър Чукарски от РЗС коментира, че с връщането на тези имоти държавата търпи вреди с разпореждането на тези имоти в момента. Той призова да се наложи мораториум и след това да се търси справедливо за българския народ решение на казуса с царските имоти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама