НОВИНИ


Руска журналистка: Срам ме е, че бях частица от тази мръсна, гадна машинария, наричана власт

20 7002 20.09.2019
Руска журналистка: Срам ме е, че бях частица от тази мръсна, гадна машинария, наричана власт
Милена Мьобиус

”Срам ме е, че бях частица от тази мръсна, гадна машинария, наричана власт“, пише на страницата си в Инстаграм журналистката Милена Мьобиус, работила в общинския апарат на Москва.


„Първата ми длъжност беше в градския вестник. Страшно се зарадвах, когато ме назначиха. „Аз съм журналист! На пъпа на Москва!“. Дръжки. В слугинските медии никой не се занимава с журналистика. Пишеш само „Сергей Семьонович посети/откри/кихна...“

 

Втората ми работа беше в социалните мрежи. Пълен провал. Нима жителите на район Капотня ги интересува, че днес Собянин е открил нейде си в „Разказовка“ нова спирка на метрото? Не, разбира се, но трябваше да „отработим“ темата. И да изтрием мненията на всички недоволни, които не приемаха лакърдиите, че през последните години Москва се била „разхубавила“. Срещу жълти копейки убивахме Москва, а в почивката къркахме на работните си места. Срамувах се от себе си. Доволна съм, че поне намерих смелост да кажа няколко думи за общинската кочина...“

 

Радио „Свобода“. Защо и как решихте да споделите историята си с нас?

– Подейства ми реакцията на хората от медиите около съдебния процес срещу Павел Устинов. Когато видиш, че наоколо се изправят смели личности, готови да отстояват мнението си, и ти придобиваш кураж.

 

– Какви други освен журналистическите задължения имахте? Как действат троловета на Собянин в социалните мрежи?


– Пишех фалшиви постове на теми от живота на московчани. Натисках хората, споделили несъгласие. Участвах в измислени „мероприятия“ като празник на града, фестивали и срещи с преоблечени като „граждани“ общински служители. Троловете на Собянин се отличават от кремълските. Целта на кремълските слуги е да пуснат максимален брой агресивни коментари и да им организират одобрение и словесна подкрепа. Собянинските тролове се опитват да убедят събеседника в добрите намерения на кмета, да го залъжат с благи приказки и да му внушат, че онова, което вижда, е нещо друго. Да му пробутат фалшивото одобрение на „обикновени“ граждани като него.

 

– Пишете, че „срещу жълти копейки убивахме Москва“. Колко изкарват троловете на Собянин и лесно ли се намират доброволци за подобна дейност?

 

– Когато ме назначиха през 2017 г., заплатата беше 40 000 рубли (около 615 долара). Когато напуснах, беше 50 000 рубли (768 дол.). Сега не знам колко взимат. Тогава с колежките се наричахме помежду си „собянински курвички“. Повечето наемници са пришълци от други градове. Безработни, притиснати от нужда млади хора. Ежедневно споделяхме болките и страховете си: „Писна ми! Пак не ни платиха! Не ми се пишат тези дивотии!“ Но малцина се осмеляват да напуснат. С какво ще си платят леглото, сметките, храната? Могат да си намерят друга работа, нали? Но ако си дошъл само преди година-две, никак не е лесно да се оправиш в столичното гъмжило.

 

– Нима и на троловете не плащат редовно?

 

– И още как! Бавеха парите от една до две седмици. Не винаги, разбира се. В повечето случаи взимахме заплати навреме. Разбира се, без данъци, огигуровки и писмен договор.

 

– Сред идеологическия слугинаж имаше ли хора, които работеха “за идеята", а не само за пари?

 

– Смятам, че общинските тролове се делят на три категории: работещи само за пари, лоялни към властта и такива, на които за нищо не им пука.

 

Дмитрий Волчек

Радио „Свобода“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама