С 4,07% се е повишил индексът, който отразява цените на хранителните стоки на едро, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в отчета си за тази седмица, предаде БТА.
Цената на оранжерийните домати скача тази седмица с 42,8 на сто, до 2,00 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се задържа 1,50 лева за килограм. Картофите поскъпват с 6,3 на сто и се продават по 0,68 лева за килограм. Морковите поскъпват с 3,1 на сто и се търгуват по 0,67 лева за килограм. Зелето поевтинява с 6,7 процента, до 0,56 лева за килограм. Цената на тиквичките пада с 1,6 на сто до 0,52 лева за килограм. Зелените чушки се търгуват по 1,05 лв./кг. Червените чушки поскъпват тази седмица с 4,8 на сто до 1,31 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 4,1 на сто, до 0,93 лв./кг, лимоните - с 3,8% до 2,50 лева за килограм. Дините поскъпват с 14 процента и се продават по 0,57 лева за килограм на едро.
Кравето сирене поскъпва с 1,1 се търгува по 6,34 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,65 лв./кг. Олиото се продава по 2,00 лева за литър. Каймата поевтинява с 0,8 на сто и се търгува по 4,97 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,14 лева. Пилешкото замразено месо се търгува по 3,99 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,28 лв./кг, а брашното, тип "500", поскъпва с 1,0 на сто до 0,98 лева за килограм. Цената на ориза се повишава с 1,6 на сто до 1,94 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,19 лева за брой.