НОВИНИ


ЦИК: 6 227 901 избиратели имат право да гласуват на местните избори

1 3865 26.09.2019
ЦИК: 6 227 901 избиратели имат право да гласуват на местните избори

Право да гласуват на местните избори на 27 октомври по предварителните списъци имат 6 227 901 избиратели. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовен брифинг на комисията.


"Кандидатите за кмет на кметства с население над 350 жители са 1 968 и са по-малко в сравнение с последните местни избори. Кандидатите за общински съветници са 29 515, кандидатите за кмет на общини - 1254, а за кметства - 5 059. Кандидатите за кмет на райони - 460. Общо кандидатурите са 36 288”, каза още той.

 

“За Столична община има подадени 19 кандидатури, за Пловдив 14. В 397 кметства има по един кандидат”, допълни Андреев.

 

"Централната избирателна комисия работи и ще започне да разглежда методически указания за секционните избирателни комисии до 30 септември, когато комисиите ще бъдат назначени", разкри говорителят на ЦИК.

 

По думите на Андреев, в предходните дни ЦИК ще работи за принципни решения. “На предходните избори имаше избиратели с грешни, непълни или заличени адреси.

 

Както знаем има населени места, в които такива адреси нямат обхват. ЦИК ще помага на общинските администрации в случаите, в които има такива непълни или грешни адреси. Тези лица имат избирателните права да бъдат дописани в избирателните списъци”, коментира Александър Андреев.

 

"В ЦИК са постъпили 5 сигнала и 32 жалби срещу решение на общинските избирателни комисии. 22 от жалбите са свързани с регистрации на партии и коалиции.

 

Жалбите срещу решения на ЦИК са 14, от тях висящи са две жалби, които са в Административен съд София-град. Това са жалби, свързани с решението, с което ЦИК определи три пункта за вземане на протоколите в общинските избирателни комисии в столични общини", добави говорителят на ЦИК.

 

"Основните срокове, които предстоят в работата, както на изборната администрация, така и свързана с права на избирателите - до днешния ден, ако до 17.00 часа някой от кандидатите се откаже, партията, коалицията може да предложи друг кандидат на негово място", завърши той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама