ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 21 декември

0 4066 20.12.2009
Понеделнишката преса на 21 декември

Вестниците пишат за държавата в лед; за това, че част от "Наглите" работили за РЗС на вота; за Хамстера с влиятелните бизнес партньори.



-19°, държавата в лед, констатира Дневен Труд.


До минус 19° ще паднат температурите в понеделник сутринта в Северна България и котловините. На останалите места се очаква те да са до минус 13°, което означава, че наводнените райони в Горнотракийската низина и селата и градове около морето ще бъдат сковани в лед. В Кърджали например само за 18 часа (от 20 ч в събота до 14 ч в неделя се изляха 86 л дъжд на кв. м, в Карнобат - 55 л/кв. м, във Варна - 45 л/кв. м
И докато южните части на страната бяха под вода, люта зима владееше Северна България. Там над 220 населени места осъмнаха без ток заради снежната стихия. Бялата покривка във видинското Ново село достигна 44 см, в Лом - 28 см, а в Свищов - 22.

Сидеров: Част от "Наглите" са работили за РЗС на вота, цитира Новинар.


В групата на "Наглите", които бяха арестувани от МВР заради съмнения, че са организирали и осъществявали отвличания, има хора, които са работили за кампанията на РЗС на последните парламентарни избори. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването "На четири очи" по Нова телевизия. Според него, един от тях с прякор Хамстера е събирал гласове за партията на Яне Янев. "Хамстера е много близък на един много нашумял напоследък гражданин", заяви Сидеров без да уточнява имена. Той е категоричен, че трябва да се провери и с кого са били последните разговори на Хамстера, преди да бъде арестуван.

Хамстера имал влиятелни бизнес партньори, пише Дневник.


Антон Петров-Хамстера, за когото МВР твърди, че е част от ядрото на групата за отвличания и в чийто дом е открита банкнота от платения откуп за Румен Гунински, има общ бизнес с бившия червен депутат Захари Захариев и партньорства с хора и фирми, които Търговският регистър свързва със застрахователната компания „Лев инс“. В събота на Хамстера и още четирима души от арестуваните в операция „Наглите“, Софийският градски съд (СГС) наложи
постоянен арест.

Свободата с ДДС е 35% по-скъпа. Делбата също, установява 24 часа.

Поне 10 000 лв. само за адвокат ще плати всеки, решил да дели догодина апартамент, оценен за сто хиляди лева. Това е минималният хонорар, който се дължи на защитника за окончателно решаване на делбата на три съдебни инстанции. Сега таксата е 7350 лв. Адвокатски възнаграждения се увеличават, защото от 1 януари ще се облагат с 20% ДДС. Очаква се обаче реалният им скок да е с 35% - клиентите ще плащат и разходите на защитниците за счетоводители.

Руснаци, сърби и гърци сменят англичаните, твърди 24 часа.

Основен конкурент на британския пазар тази зима за родните ски курорти е Андора, съобщи на откриването на зимния сезон в Пампорово зам.-министъра на туризма Иво Маринов. Пампорово, който винаги е най-предпочитания курорт у нас от британските скиори, планира да компенсира спада на английски туристи с такива от Русия и Румъния. Според Маринов идва труден сезон, но в министерството очакват резултати, сходни с миналогодишните. Заради падането на визите в събота за граждани на Македония, Сърбия и Черна гора се очакват повече туристи оттам, както и от Турция и Гърция. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков следващата година туристическият пазар ще се възстанови.

Тръгва хайка "Таен клиент", информира Стандарт.


Тръгва хайка за нелоялни търговци. Операция "Таен клиент" ще лови фалшиви намаления и опасни стоки по време на голямото коледно пазаруване, съобщи шефът на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Акцията е част от кампанията на министерствата на икономиката и земеделието - "Коледата безопасна 3". По време на проверките инспекторите ще се представят по магазините за обикновени клиенти. При забелязан проблем проверяващите веднага ще се легитимират и ще изискват всички документи от търговеца.

От Нова година окачват ценоразписи в болниците, узнал е Дневен Труд.

До два месеца Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще има нов директор. Той обаче ще бъде избран не с конкурс, както беше досегашната практика, а от Народното събрание. До три месеца пък ще бъдат сменени и шефовете на всички регионални каси, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха обнародвани в “Държавен вестник” в събота. От догодина пък във всички лечебни заведения на видно място ще се окачват съобщения за това какви медицински услуги покрива здравната каса и какво пациентът трябва сам да плати от джоба си.В понеделник в Министерството на здравеопазването ще се подпише Националният рамков договор за 2010 г.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама