НОВИНИ


Гоце Делчев може да спре Скопие към ЕС, президентът Радев свиква Консултативния съвет

13 4320 30.09.2019
Гоце Делчев може да спре Скопие към ЕС, президентът Радев свиква Консултативния съвет
Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за обсъждане на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония.


Преди поканата към Скопие за започване на преговори за членство в Европейския съюз, държавният глава поиска българската подкрепа да не бъде за сметка на родната история, език и идентичност. Румен Радев настоява за нова национална позиция в защита на българския интерес, при липса на съгласие по спорните въпроси между София и Скопие.

 

На срещата при него са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и депутати. За отлагане на подкрепа при липса на напредък в преговорите, се обяви и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

 

Повод за напрежението е изказване на северномакедонския президент Стево Пендаровски, който преди дни в интервю манипулира историческите факти около Гоце Делчев. През юни т.г. Пендаровски призна, че Гоце Делчев е българин. Сега се опитва да извърта и да се признае съвсем друго нещо.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама