НОВИНИ


В Нови Сад Вучич, Рама и Заев чертаят контурите на ”Балканския Шенген”

1 3954 10.10.2019
В Нови Сад Вучич, Рама и Заев чертаят контурите на ”Балканския Шенген”
Президентът Александър Вучич и премиерът Зоран Заев БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Албания и на Македония Еди Рама и Зоран Заев днес участват в тристранна среща в Нови Сад, съобщава МИА, цитирана от БНТ. Тема на дискусията е свързването на пазарите в региона, премахване на препятствията пред бизнеса, свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.


Според неофициална информация, на вечерята, която снощи Вучич даде на своите гости и на която присъства и министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, е обсъждан текстът на декларация, която ще бъде приета на днешните официални разговори.

 

Старът на преговори между трите съседни държави бе даден и ускоряван от Берлинския процес, с който Германия подтикна търговския и политическия диалог между страните от Западните Балкани. В Ню Йорк между заседанията на Генералната сесия на Общото събрание на ООН президенът Вучич се е срещал със Зоран Заев и с Еди Рама, за да потвърди инициативата си Сърбия да бъде домакин на първата среща от подобен формат.

 

Разговорите и евентуалните споразумения между тримата лидери, наричани от наблюдателите "Балкански Шенген" или "малък Шенген",  способстват за озониране на отношенията между държавите, лекуват стари рани, засилват взаимното доверие и подготвят държавните институции и обществата за преговорния процес по присъединяване на страните им към Европейския съюз.

 

Процес, който за някои държави от Западните Балкани съвсем няма да бъде кратък.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама