НОВИНИ


В Румъния 238 депутати свалиха правителството на Виорика Дънчила

5 6424 10.10.2019
В Румъния 238 депутати свалиха правителството на Виорика Дънчила
Виорика Дънчила libertatea.ro

Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде ”Ройтерс”, цитирана от ”Дневник”. Следват преходно правителство и парламентарни избори в края на 2020 г. Резултатите от гласуването показват, че при необходими за вота на недоверие най-малко 233 депутати срещу кабинета на Дънчила са гласували 238 народни представители.


Румънското правителство загуби парламентарното си мнозинство още през август, след като по-малкият партньор на социалдемократите, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията и се присъедини към опозицията. Най-голямата опозиционна сила, Националната либерална партия (PNL), внесе предложението за гласуване на недоверие във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

 

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. "След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта", каза Дан Барна, лидер на съюз "Спасете Румъния" (USR). "Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят за конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори", заяви Барна.

 

Това е третото румънско правителство, свалено с вот на недоверие, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

 

В началото на следващата седмица президентът Клаус Йоханис ще започне разговори за сформиране на коалиция от парламентарно представените партии. По конституция президентът посочва кандидат-премиер, който до 10 дни трябва да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Кандидатът за премиер разполага с 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, президентът възлага втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер не постигне успех, парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъдат произведени предсрочни избори.

 

Въпреки скромната си популярност Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, където ще се кандидатира за държавен глава.  До сформиране на ново правителство тя ще изпълнява функциите на временен премиер.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама