НОВИНИ


Брюксел критикува България за нарушения в околната среда, морското оборудване и пътната инфраструктура

3 4479 10.10.2019
Брюксел критикува България за нарушения в околната среда, морското оборудване и пътната инфраструктура
БГНЕС

Европейската комисия смъмри правителството, че не изпълнява в достатъчна степен задълженията си към околната среда в морските води, морското оборудване и експлоатацията на тунели, предаде пресслужбата на ЕК, цитирана от ”Дневник”.


До 15 октомври 2018 г. България заедно с Ирландия, Кипър, Литва и Малта не е представила доклад за състоянието на морските води, въздействието на човешката дейност върху околната среда и екологичните си цели. Европейската комисия е открила наказателни производства за установяване на нарушение, като е изпратила до цитираните държави уведомителни писма. България вече е обещала да представи необходимите данни до 30 юни 2020 г.

 

Комисията е решила да изпрати официално уведомително писмо до България заради неспазване на правото на ЕС за морското оборудване. Общите правила на ЕС за безопасност и опазване на околната среда важат за оборудване като спасителни жилетки, пречиствателни системи за отпадни води и радари на борда на корабите, плаващи под флага на държава-членка. България не е гарантирала, че морското оборудване на корабите под български флаг отговаря на Директивата. Страната ни разполага с два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от Комисията.

 

Европейската комисия е изпратила официални уведомителни писма до Белгия, България, Италия, Испания и Хърватия поради неспазване на директива, с която се установяват минимални мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и експлоатацията на тунели. Тя се прилага за всички тунели по трансевропейската пътна мрежа с дължина над 500 м.

 

Посочените държави не са осъществили пълния комплект от необходими инфраструктурни мерки, за да гарантират най-високи стандарти за безопасност в някои от тунелите, които попадат в това приложно поле. Засегнатите страни разполагат със срок от два месеца, за да уведомят комисията за мерките, които са приели за коригиране на пропуските.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама