НОВИНИ


В началото на ноември ще бъдат доставени противогрипните ваксини за пенсионери

0 3519 15.10.2019
В началото на ноември ще бъдат доставени противогрипните ваксини за пенсионери
БГНЕС

Все още няма безплатни противогрипни ваксини за пенсионери. Очаква се в началото на ноември да пристигнат първите договорени количества, съобщи главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев пред бТВ. Причина за забавянето е, че в световен мащаб противогрипните ваксини не достигат и поръчките трябва да се правят по-рано.


В момента няма грип нито в Европа, нито у нас. Очаква се пикът на грипната епидемия да настъпи в края на януари и началото на февруари 2020 г.

 

Според доц. Ангел Кунчев целият период от последното тримесечие на годината е подходящ за ваксиниране. Препоръчително е да предвидим, че за изграждане на имунитет са необходими поне 20 дни преди срещата с вируса.

 

През тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини само за 10 % от хората над 65-годишна възраст. “Ако всички внесени ваксини, които ще бъдт два пъти повече от предходните години, бъдат използвани, ще преговаряме за повече средства", обясни д-р Кунчев.

 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настоя пред Министерството на здравеопазването срокът за ваксиниране на възрастните хора да бъде удължен от началото на декември до края на януари.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама