МИНАЛО


Русе почете с паметна плоча първия командир на Дунавската флотилия

0 7568 16.10.2019
Русе почете с паметна плоча първия командир на Дунавската флотилия
tvn.bg

Първият командир на Дунавската флотилия, предшественик на Военноморските ни сили, и основател на Морското училище капитан-лейтенант Александър Конкевич днес оживя на мраморна паметна плоча върху фасадата на Флотската кула в Русе.


Флотската кула се намира на същото място, където на 12 август 1879 г. са издигнати флагове върху мачтите на първите бойни и спомагателни кораби от Дунавската флотилия, предшественик на Българския военен флот.

 

Капитан-лейтенант Александър Конкевич оглавява малката флотилия, обучава първите български военни моряци и основава Машинната техническа школа, която се оказва първото техническо училище в България и праобраз на Висшето военноморско училище.

 

"Александър Конкевич е първият офицер, поставил основите на българските военноморски сили. За нас това е изключително важно събитие - да отдадем почит към живота и делото на този офицер", заяви заместник-командирът на Военноморските сили флотилиен адмирал Георги Пенев, цитиран от БТА.

 

Събитието бе организирано от Областната администрация и от Община Русе. Изработването на паметния знак и работата около празника бяха осъществени от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама