НОВИНИ


Новата Еврокомисия ще встъпи в длъжност със закъснение

0 3822 17.10.2019
Новата Еврокомисия ще встъпи в длъжност със закъснение

Урсула фон дер Лайен ще почака още месец, преди да оглави следващата Европейска комисия. Причината е, че Европейският парламент отложи вчера гласуването за назначаването на нейния екип, съобщи Асошиейтед прес.


Новата ЕК трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но евродепутатите отхвърлиха трима от предложените кандидати за еврокомисари, което забави целия процес. Институцията обяви, че евродепутатите искат вотът да се състои навреме, за да може ЕК да започне работа на 1 декември. Той призова за бързо излъчване на кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария.

 

Фон дер Лайен беше избрана за наследник на Жан-Клод Юнкер на най-влиятелния пост в Брюксел след три дни на драматични преговори между лидерите на страните членки на ЕС миналото лято. Тя получи минимално мнозинство в Европейския парламент през юли, но екипът й от 26 еврокомисари също трябва да бъде утвърден, за да може да започне работа.

 

Парламентът отхвърли номинациите от Румъния, Унгария и Франция, а решението й да номинира Маргаритис Схинас за заместник-председател на ЕК, който ще отговаря за „защита на европейския начин на живот“ беше подложено на остри критики.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама