Искате нещо лесно, нестандартно и същевременно вкусно за новогодишната трапеза?
Ето една интересна идея, с която може да експериментирате, без възможност за грешка.
Свински пържоли с кайсиева глазура:
В тази рецепта кайсиевото сладко е в основата на сладката, пиперлива глазура, с която ще покриете свинските пържоли. Тези глазирани с кайсии свински пържоли са чудесно овкусено основно ястие.
Време за приготвяне: 15 минути
Време за печене: 10 минути
Доза: 4 порции
Продукти:
1 свеж джинджифил
2 скилидки чесън
1 чаша сладко от кайсии
3 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжица + 1 чаена лъжица соев сос
1/4 чаена лъжица лют пипер или на вкус
4 тлъсти свински пържоли, около кило
Олио за намазняване
Сол и пипер на вкус
1. Приготви среден огън на газов котлон или печка.
2. Настържи джинджифила.
3. Обели и счукай чесъна,
4. В малка тенджерка смеси сладкото и оцета.
5. Сготви, разбърквай, докато сладкото се разтопи на огъня.
6. Разбърквай, след като добавиш 2 чаени лъжички джинджифил, чесъна, соевия сос и лютия пипер.
7. Дръпни от огъня и остави да се охлади настрани.
8. Изрежи всяка пържола, оставяйки й 0,5 см мазнини.
9. Намажи леко всяка с олио; поръси със сол и пипер.
10. Постави пържолите на леко намазнено грилче.
11. Опечи ги за 3 минути на всяка страна.
12. Мажи щедро с глазурата от сладко и печи за още 4-5 минути, докато са готови.
13. Разрежи, за да провериш дали са готови(ако не розовеят).
14. Затопли останалата глазура за 2-3 минути.
15. Залей пържолите преди да сервираш.
Вървят идеално с мерло или младо каберне. Стига да не се прекалява с "дозите"! Наздраве и бон апети!