НОВИНИ


Прокурорска проверка: 11 политици и 27 магистрати имат недекларирани сметки и имоти в чужбина

3 5380 23.10.2019
Прокурорска проверка: 11 политици и 27 магистрати имат недекларирани сметки и имоти в чужбина
Сотир Цацаров

Магистрати и лица на висши длъжности в изпълнителната и законодателната власт имат недекларирани банкови сметки и имоти в чужбина, съобщи изненадващо Върховната касационна прокуратура.


ВКП използва повода за опровержението на изнесената в два сайта информация, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев имал такава сметка в Швейцария. Гешев не бил сред тях.

 

Според направена проверка по-рано тази година 27 магистрати - съдии, прокурори и следователи, не са декларирали установените от ДАНС техни банкови сметки и имоти в чужбина. 11 представители от органите на изпълнителната и законодателната власт също не са го направили пред антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ за сметки и имущество, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица в чужбина, включително в офшорни компании.

 

Проверките са били разпоредени на ДАНС от главния прокурор Сотир Цацаров и справките от там са получени в прокуратурата на 19.07.2019 за политиците и на 15.08. за магистратите, и не е ясно защо едва сега ВКП публикува информацията.

 

По разпореждане на Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на всичките 38 магистрати и политици. В рамките на данъчните проверки трябва да бъде установен размерът на финансовите средства в тези сметки, произходът на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията за деклариране и заплащане на данъци.

 

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени дали има предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама