НОВИНИ


”Демократична България” се извини на еврейската общност за коментара на Тома Белев

16 4542 24.10.2019
”Демократична България” се извини на еврейската общност за коментара на Тома Белев

”Демократична България” се извини на еврейската общност заради изказване на Тома Белев, който е кандидат за общински съветник в София. Преди дни той написа следния коментар във Фейсбук: ”Най-евтино са пътували евреите в конски вагони - напълно безплатно.”


Централната избирателна комисия свали имунитета на Белев по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, а предположението е, че причината е изказването на еколога.

 

В качеството си на представители на "Демократична България" Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов (съпредседател на "Зелено Движение") се срещнаха с председателя на Централния Израелтянски духовен съвет София Коен и председателя на организацията на евреите "Шалом" д-р Александър Оскар.

Те представиха следното послание:

 

"Чрез Вас и представляваните от Вас организации бихме искали да изкажем на еврейската общност и гражданското общество в България своето голямо съжаление за дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засегнатите от този инцидент чувства. Искрено се присъединяваме към извиненията на г-н Белев и се надяваме те да бъдат приети като израз на дълбоко уважение към еврейския народ и святата памет за жертвите на престъпленията срещу него.

Винаги сме основавали нашата политическа дейност на разбирането, че паметта за Холокоста, включително като част от българската история, е крайъгълен камък на съвременния хуманизъм и фундамент на усилията за изграждане на толерантно, справедливо и мирно общество. Осъзнаваме ясно, че в момент, когато националпопулизмът отново е във възход и дори негови представители са част от управлението на страната ни и ежедневно инжектират отрицание срещу малцинства и правата на човека в обществения ни живот, ние трябва да бъдем изключително внимателни да не допуснем и най-малкото съмнение, че бихме допринесли за ерозията на обществената чувствителност и съпротивителни сили в това отношение."

 

На срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси, свързани с общата история и бъдеще и споделяните от двете страни с каузи в областта на борбата с предразсъдъците, езика на омразата, защитата правата на човека и утвърждаване на култура на толерантност и ценене на разнообразието у нас. Беше постигнато съгласие за провеждане на среща между "Шалом" и избраните с листата на "Демократична България" общински съветници в София за уточняване на конкретни общи приоритети за сътрудничество.

 

Представителите на политическото обединение благодариха на София Коен и доц. Оскар за срещата и готовността да се използва този "достоен за съжаление инцидент" като основа за изграждане на "по-тясно сътрудничество в името на общите каузи в бъдеще".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама