МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019


Илия Зюмбилев: Ще намаля данъците с 15% още през първата година на мандата

0 4079 25.10.2019
Илия Зюмбилев: Ще намаля данъците с 15% още през първата година на мандата
Илия Зюмбилев

Годишно от бюджета на Пловдив изтичат между 30 и 40 милиона лева под формата на корупция.


Илия Зюмбилев е на 35 г. и е най-младият кандидат за кмет на Пловдив – издигнат от БЗНС. Той е магистър по електротехника, доктор по материалознание, специализирал е във Франция. Хоноруван преподавател в Технически университет – София. Има над 30 научни публикации в САЩ,Канада и ЕС. Председател е на Независимото дружество за защита правата на човека в Пловдив. Областен координатор за Пловдив на ПП БЗНС. Семеен, с едно дете.

 

- Г-н Зюмбилев, във Вашата програма се говори за намаляване на данъците на пловдивчани с 15%. Как предвиждате да стане това намаляване на данъците?


- Първо и най-важно, чрез прекратяване на корупцията и запушване на пробойните, от които се източват средствата на общината. Второ, в нашата програма се предвижда общинската администрация да бъде съкратена с 30 процента в срок от 4 години. По този начин смятаме, че ще се натрупат достатъчно резерви в бюджета на Пловдив, което ще позволи постигането на целта за 15-процентно понижение на данъците още през първата година. В зависимост от събираемостта на данъците, вероятно още през втората година ще можем да ги намалим с още 5 до 10 на сто. В края на мандата очакваме редуцирането им с една трета, но това, разбира се, трябва да е в законоустановените параметри, тъй като държавата определя и регулира данъчните граници. Напълно е възможно обаче данъците в град Пловдив да бъдат свалени с 30 процента.


- Данъците са едно от основните пера за приходи в общината. Понижаването им няма ли да доведе до намаляване на средствата, с които разполага общината?


- Не, със сигурност няма да се намалят, защото има линейна свързаност – когато се намалят данъците, се увеличават постъпленията. В момента събираемостта от местни данъци е ниска, община Пловдив не може да събере милиони. Идеята е да съберем тези данъци и това ще стане със запушване на дупките, от които изтичат средства. По наши изчисления всяка година от бюджета на Пловдив се губят между 30 и 40 милиона лева под формата на корупция.


- Имате ли информация какво е нивото на събираемостта на местните данъци и такси?


- Това, което знаем, е, че приходната част в бюджета не може да бъде изпълнена на 100%. Вероятната събираемост на данъците в град е около 60-65 процента. Нашата идея е чрез стимули за граждани и за бизнеса и намаляване на данъчното бреме да покачим събираемостта на 100 процента.


- Какви стимули предвиждате?


- Допълнително намаляване на данъка в срок от първия месец, в който бъдат погасени задълженията или данъците бъдат платени, тогава ще се ползват от всички, както е в момента 5% намаляване на данъка.

Другата много важна стъпка, за да може да се напълни хазната на Пловдив, е да се реорганизира дейността на общинските предприятия. Например в момента ОП „Чистота“ обслужва само един район на Пловдив. Защо, при положение че се влагат милиони в тази фирма? Мисля, че ако общинската фирма поеме и останалите райони в града, ще се икономисат милиони, които ще влязат в градската хазна.


- Имате предвид от комуналните услуги да се отстрани частната фирма, така ли да Ви разбирам?


- По принцип като разумно мислещ човек смятам, че няма логика да хвърляме милиони, да инвестираме в общинска фирма, а тя да обслужва само един район. Необходимо е фирма „Чистота“ да започне да чисти целия град. Това е съвсем нормално нещо, логично е и го има по цял свят.


- Предвиждате ли друга реорганизация във финансовата сфера и дисциплина на община Пловдив?


- Основен акцент в моята програма е да се спре с непрозрачните обществени поръчки. Предвиждам да се направи онлайн платформа, в която всеки гражданин да може да се запознае с реалната пазарна цена на всяко изделие и колко пари плаща в действителност община Пловдив – дали е по пазарни цени, дали е завишено и т.н. Така всеки гражданин, който си плаща данъците, ще може да влиза в тази платформа и ще проверява как се харчат парите му. По този начин не само ще спрем корупцията, но и в бюджета на Пловдив всяка година ще се генерират допълнително 30-40 милиона лева.

- В Пловдив доби популярност изпълнението на проекти на принципа „инженеринг“. Вие привърженик ли сте на този модел?


- Със сигурност тази практика ще бъде прекратена. Знам за колко проекти в Пловдив са платени милиони, а те си останаха нереализирани. Това повече няма да бъде правено. Община Пловдив задължително ще изготви финансова рамка за всеки отделен проект, когато започне неговият инженеринг, неговото проектиране и така ще стане ясно дали има финансиране за този проект. Ако няма пари, е просто безсмислено да се хвърлят милиони за проектиране и по този начин да се ощетяват всички граждани на град Пловдив.


- Ако бъдете избран за кмет на Пловдив, смятате ли да продължите някои от проектите, които действащата сега администрация вече е подготвила и е заложила за изпълнение?


- Тези проекти са на поне 10 години. Например „Модър Царевец“ – не знам поради какви причини този проект не се реализира, вероятно няма и да разберем. Подкрепям „Модър Царевец“, връзката между районите „Южен“ и „Тракия“ – това са изключително важни за града инфраструктурни проекти.
По отношение на Бетонния мост, който свързва район „Южен“ с централната градска част, смятам, че не бива да бъде съборен, докато не се изгради подземна връзка. Най-напред трябва да се направи пробивът под централната жп гара и да се пусне движението по него, дори би било добре да има етап, в който и двете съоръжения да работят едновременно. Община Пловдив със сигурност ще направи каквото е възможно, за да не откъсне 50 000 живущи в район „Южен“ от самия град.


- Тъй като говорим за пари, да погледнем и от друг ъгъл – парите за култура. През последните 4 години след избирането на Пловдив за Европейска столица на културата много средства се наляха в културната сфера. Според Вас как се справи градът с домакинството на тази важна инициатива?

 

- Думите на известния музикант Милчо Левиев, лека му пръст, за пагубната политика, провеждана в областта на културата в Пловдив, са красноречиви. Трябва да се направи пълна ревизия на фондация „Пловдив 2019“, защото са изхарчени милиони, а реално няма почти никаква свястна културна програма, да не кажа, че картината е направо жалка. При това положение в Пловдив няма как да дойдат очакваните милиони туристи. За мен това е катастрофа и определено налага да се провери как са изхарче.

 

Въпросите зададе: Николай Николов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама