НОВИНИ


Геновева Петрова: Отдавна не сме имали толкова оспорвана кметска надпревара в София

2 4214 25.10.2019
Геновева Петрова: Отдавна не сме имали толкова оспорвана кметска надпревара в София
БГНЕС

Два дни преди местните избори Геновева Петрова от агенция “Алфа Рисърч“ коментира пред БНР нагласите, с които партиите влизат във вота.


“Имайки предвид това, че говорим за местни избори, това са 265 кампании, 265 избора. Във всяка община кампанията се води за самата община, а не е толкова за национални приоритети. Наблюденията ни очертават най-общо три типа кампании.

 

Едната е в общини, където кампанията изглежда скучна, други хора биха я определили като спокойна, без остри противопоставяния. И това са общини, в които управляващите към момента кметове са силно одобрявани и тяхното преизбиране се очаква да се случи без проблеми още в неделя. Например такава община е Бургас.

 

Друга група общини са онези, в които има подчертано недоволство от начина, по който досега са били управлявани, но липсват ярки опоненти, които да се противопоставят на досегашните управляващи. В много голяма степен изходът там ще се реши след балотажи. Такава община бихме посочили, че е Пловдив, където има напрежение, но нашите наблюдения не показват точно това. Те показват, че има кандидат и той е кандидатът на ГЕРБ, който успява да увеличи дистанцията спрямо преките си опоненти. И третата група са общините, в които наистина се очакват оспорвани надпревари. Сред тях попада и София“, коментира Петрова.

 

“София отдавна не е преживявала толкова оспорвана кметска надпревара. Може би повечето слушатели си спомнят, че на миналите кметски избори Йорданка Фандъкова спечели с изключително голяма преднина още на първия тур. Докато в сегашната кампания имаме няколко силни фигури в надпреварата за кмет.

 

Повечето проучвания открояват двете претендентки - Фанъдкова и Манолова, като доста откъснали се от останалите. Кандидатът на “Демократична България“ стартира от ниски позиции поради пълна неразпознаваемост пред избирателите, но в хода на кампанията успя да привлече достатъчно подкрепа, която да го издигна на силни позиции за първия тур.

 

Отдавна не сме имали толкова оспорвана кметска надпревара“, завърши Геновева Петрова.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама