НОВИНИ


Македония иска среща на страните от Западните Балкани

2 4703 26.10.2019
Македония иска среща на страните от Западните Балкани
Стево Пендаровски БГНЕС

Пезидентът на Северна Македония Стево Пендаровски предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да обсъдят всички алтернативи за интеграция в ЕС. Ако бъде договорено, домакин на срещата на върха ще бъде страната му.


Северна Македония, Албания и други страни в региона трябва да продължат по европейския път, тъй като няма алтернатива. Това заяви Пендаровски на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Тирана, съобщава БНТ.

 

Пендаровски заяви, че е информирал Мета за срещата на ръководството в Скопие и за консенсуса на държавата да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори.

 

Двамата държавни глави се договориха да насърчат всички политически участници да продължат по европейската програма, а лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

 

Отношенията между Скопие и Тирана македонският президент определи като отлични, а сътрудничеството - като интензивно и ползотворно.

 

Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но акцентът в бъдеще трябва е върху икономиката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама