НОВИНИ


С почетен ”Оскар” бе удостоен режисьорът Дейвид Линч

1 3875 28.10.2019
С почетен ”Оскар” бе удостоен режисьорът Дейвид Линч
Дейвид Линч БГНЕС

Знаменитият Дейвид Линч получи почетна награда ”Оскар” за изключителния си принос към киното, съобщават световните агенции, като се позовават на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, предаде ”Дарикнюз”.


С почетни отличия бяха удостоени също италианката Лина Вертмюлер - първата режисьорка, номинирана за престижния приз, актьорът от племето чероки Уес Стъди и холивудската актриса и активистка Джина Дейвис. Дейвис получи хуманитарната награда "Джийн Хершолт".

 

Почетните призове бяха връчени на церемонията за 11-ите годишни награди на Управителния съвет на киноакадемията, състояла се в центъра "Холивуд енд Хайленд" в Лос Анджелис. "Това е холивудско парти в най-добрия смисъл на думата", заяви президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин по време на церемонията.

 

Самият Дейвид Линч бе лаконичен. "Имате много интересен вкус", отбеляза режисьорът, познат с работата си над продукции като "Дюн", "Синьо кадифе", "Диво сърце" и "Туин Пийкс".

 

Лина Вертмюлер отбеляза фаворизирането на мъжете в Холивуд. При превода на речта й от италиански на английски, актрисата Изабела Роселини заяви, че Вертмюлер би желала наградата "Оскар" да бъде преименувана на "Ана".

 

71-годишният Уес Стъди, познат с ролите си в продукции като "Танцуващият с вълци", "Последният мохикан" и "Джеронимо: Една американска легенда", стана първият отличен с "Оскар" коренен жител на САЩ.

 

За разлика от други отличия, лауреатите на почетни награди за изключителен принос към киното се определят не от всички членове на академията, а от Управителния съвет на институцията. Първоначално призовете бяха връчвани по време на основните "Оскар"-и. Впоследствие за тях бе предвидена отделна церемония с цел да се подчертае важността им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама