НОВИНИ


Валери Тодоров: Има начини да се отзовават агенти без да се вдига шум

4 4354 30.10.2019
Валери Тодоров: Има начини да се отзовават агенти без да се вдига шум
Валери Тодоров

Има начини, в които двете страни взаимно се уведомяват и без да се вдига шум се отзовават съответно работещите под прикритие, зависи от това в каква степен е нарушен законът и какви са съображенията.


Това каза пред националнто радио Валери Тодоров, бивш кореспондент на БНР в Москва.

 

По думите му е озадачаващ фактът, че не външно министерство, а специализираната прокуратура е огласила случая. Той е категоричен, че такива случаи трябва да се съгласуват. По думите му винаги има риск скандалът да стане бутафорен.

Тодоров не вижда връзка между този шпионски скандал и предишните. Той подчерта обаче, че има скрити начин да се предприемат такива действия.

 

Според него е естествено, че руските служби да проявяват повишена активност на фона на все по-близките връзки със Сърбия и случващото се в Северна Македония. За тях в момента България е ключова точка, добави той.

 

„Не е тайна, че в посолствата работят офицери от спецслужбите под прикритие. И ние използваме, страните от НАТО. За този дипломат се знае, че е служител на главното разузнавателно управление на руската армия, т.е. няма голяма тайна. Самият той не го е криел, доколкото се разбира, даже напротив – афиширал го е. Обикновено се знаят постовете, които се заемат от служители под прикритие. Те се наблюдават, следи се тяхната дейност“, каза още Тодоров.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама