НОВИНИ


Путин и Орбан - ”дружба от векове за векове”

7 4217 30.10.2019
Путин и Орбан - ”дружба от векове за векове”
БГНЕС

Днес руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в Унгария с намерението да засили тесните връзки с тази страна от Европейския съюз и НАТО.


Унгария остана сред малкото държави от ЕС, които запазиха близки отношения с Москва след анексията на Крим през 2014 г.

 

Малко преди пристигането на руския президент унгарският министър на външните работи Петер Сиярто говори на бизнес форум в Будапеща и описа страната си като мост в сътрудничеството между Изтока и Запада, предаде БТА.

 

Предвидено е Путин да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, с когото поддържат близки отношения. Очаква се двамата лидери да обсъдят търговските връзки и по-специално доставките на руски природен газ за Унгария.

 

„След избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. Путин неведнъж посети Будапеща”, казва експертът Дорка Такаши от „Политически капитал“.

 

“Всяка година има среща между Путин и Орбан, а през 2017-а те се срещнаха два пъти. Това е доста показателно, че Унгария е някак свръхпредставена, като имаме предвид нейната регионална или европейска роля", смята Такаши.

 

Унгария, която членува и в НАТО, има разногласия с Киев по въпроси за унгарското малцинство в Западна Украйна и за правото на двойно гражданство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама