НОВИНИ


От ареста несебърският кмет постави неразрешим казус пред юристите

4 5261 01.11.2019
От ареста несебърският кмет постави неразрешим казус пред юристите
Николай Димитров, избран за кмет на Несебър за четвърти мандат БГНЕС

След като спечели изборите за кмет на Несебър от ареста, Николай Димитров остава под стража ареста заедно с още двама злополучни кандидати за общински съветници. Така реши съдът, цитиран от повечето български медии.


Казусът с арестувания кмет е безпрецедентен в българската изборна практика, заявиха опитни юристи. Как от ареста избраният кмет ще насрочи първото заседание на новоизбрания общинскси съвет в Несебър? Как ще го ръководи? Как ще изпълнява задълженията си, посочени в закона? Засега никой не знае.

 

Областният управител Вълчо Чолаков засега ще изчака решението на ЦИК, преди да пасрочи първото заседания на новия Общински съвет в Несебър. Хипотеза кметът да се окаже в ареста още ппреди да бъде избран засега не е предвидена нито в Изборния закон, нито в Закона за местната власт.

 

Остава презумпцията, че по своя лична воля Николай Димитров или ще се откаже от кметските си правомощия, или ще упълномощи свой заместник да го представлява в община Несебър, преди съдът да излезе с окончателно решение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама