НОВИНИ


ЦИК налага глоби на четири медии за публикуване на предварителни резултати от изборите

1 3966 03.11.2019
ЦИК налага глоби на четири медии за публикуване на предварителни резултати от изборите

Четири медии да бъдат глобени за огласяване на резултати от днешния вот преди края на изборния ден на втория тур от местните избори. Това е забранено от Изборния кодекс.


Наказанията са срещу: "24 часа", Pik.bg, Blitz.bg и Glas.bg.

Решенията на ЦИК за санкциониране на медии са общо 9. Всички са взети днес, 3 ноември. 4 от тях са срещу Pik.bg, 3 - срещу "24 часа", по едно - срещу Blitz.bg и Glas.bg.

Първите три медии бяха санкционирани и заради огласяване на резултати изборния ден на първия тур.

 

Предстои размерът на глобите да бъде определен. Изборният кодекс разрешава глобата или имуществената санкция да е в размер между 2000 и 5000 лева, а ако нарушението е извършено повторно - от 5000 до 10 000 лв.

Решенията срещу Pik.bg са заради: огласяване на предварителни резултати от гласуването за кмет в София в сайта Pik.bg към 9 ч., 10 ч. и 12 ч., както и от гласуването за кмет във Варна.

 

Glas.bg са публикували във Фейсбук страницата си предварителни разултати от гласуването за кмет в София, Пловдив и Варна. Blitz.bg са санкционирани заради публикуване на предварителни резултати за гласуването в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.

 

24chasa.bg са нарушили разпоредба на Изборния кодекс с публикуването на предварителни резултати от гласуването в София за кмет към различни часове.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама