ПОЛИТИКА


Ген. Атанасов: България на 10 ноември 1989 г. беше ”обран бостан”

90 8678 10.11.2019
Ген. Атанасов: България на 10 ноември 1989 г. беше ”обран бостан”
Атанас Атанасов

България на 10 ноември 1989 г. беше докарана до положението ”обран бостан”, обяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов на конференция ”30 години демокрация в България”, организирана от младежкия клуб на дясната партия и фондация ”Конрад Аденауер”.


Той е имал възможност да проучи вътрешнопартиен доклад на Петър Младенов, заместил Тодор Живков на всички постове в държавата и в БКП. Данните в него показвали, че страната е била в тежко икономическо състояние към 10 ноември 1989 г., а в същото време във в. "Работническо дело" пишело, че започва налагането на "социализъм с човешко лице".

 

"Съветският съюз се продъни заради корупция и започна да се разпада", заяви Атанасов първата причина за началото на промените у нас.

 

Според него Михаил Горбачов има голяма заслуга за промените в Източна Европа, но и ситуацията в Съветския съюз го е принудила да извърши реформи, защото не е била по-добра от тази у нас. Докато работел в МВР и службите за сигурност през 90-те години, Атанасов попаднал на забравен доклад на КГБ, написан на руски език, за корупцията в риболовната индустрия на Съветския съюз.

 

"Когато го прочетох, вече бях наясно защо се е срутила системата. В доклада се обяснява, че по цялото западно крайбрежие на Северна и Южна Америка СССР е имал външнотърговски кантори", разказа за съдържанието на доклада Атанасов.

 

"В тези външнотърговски кантори продавали в чужбина черен хайвер, а го фактурирали на Съветския съюз като копърка. Това беше системата и затова тя стигна до това положение, което беше неминуемо", обобщи Атанасов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама