ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 4 януари

0 4421 03.01.2010
Понеделнишката преса на 4 януари

Вестниците пишат за това, че Борисов си харесал модела "Папандреу"; за 2010-още една трудна година за бизнеса; за работа, евробанкноти и обич за Сергей;



2010 - още една трудна година за бизнеса, оповестява Дневник.

И тази година ще бъде трудна за някои от най-важните отрасли в българската икономика, а най-рано през втората половина на 2010 г. може да се очаква подобрение. Това прогнозираха пред "Дневник" представители на бизнеса. Икономическите анализатори също са доста предпазливи и посочват основните проблеми - ограниченият паричен ресурс, липсата на чужди инвестиции и безработицата, която ще продължи да расте и може да достигне около 11%. Два от ключовите сектори - строителството и туризмът, се готвят за тежка година. "Прогнозата е мрачна - няма строителство, няма обеми, няма поръчки", каза Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. Големите надежди са свързани с държавните поръчки, но инфраструктурните проекти няма да успеят да компенсират напълно липсата на инвестиции от частния сектор. Според КРИБ съживяване ще има в селското стопанство и в сектора на възобновяемите енергийни източници. Оптимистични са прогнозите за фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, а песимистични - за машиностроенето.

Работа, евробанкноти и обич за Сергей, информира Новинар.

„Работи на пълни обороти и получаваш евробанкноти”, такъв късмет се падна на експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев от новогодишната баница. Червените поканиха журналисти, за да разчупят баницата и да проверят какъв ще бъде късметът ни през новата година. "Обич и усмивки", на това пък ще се радва Станишев през 2010 година. Това бе другият му късмет от втората баница. Червеният лидер обясни, че тази година от БСП са приготвили две баници – едната е с късмети, измислени от червената партия, а другата с късмети от изрезки от журналистически материали. Социалистите ровили вестникарските заглавия цели три месеца, за да намерят подходящите пожелания. БСП да продължава да се променя, това пък пожела Станишев на столетницата. „През 2010 година БСП да отстоява влияние и да защитава социалния характер на българската държава, което било особено важно в условията на криза”, обясни той. 2010-а била годината за борба с бедността в целия Европейски съюз. БСП да бъде по-активна като опозиция в Народното събрание, обеща още лидерът на социалистите. „Това е нашето задължение в една демократична държава, за да сочим слабостите и да предлагаме алтернативи”, каза той. Лично на себе си Станишев пожела годината да е по-добра от 2009-а.

Борисов си хареса модела “Папандреу”, научаваме от Дневен Труд.


Известно е, че премиерът Бойко Борисов е очарован от гръцкия си колега Георгиос Папандреу. Нищо, че двамата са от различни политически семейства: българинът - от десницата, гъркът - наследник на най-таченото семейство социалисти в родината си. Когато Папандреу спечели изборите в Гърция в началото на октомври 2009 г., Борисов възкликна: “Искрено поздравявам гръцкия народ с избирането на подобен лидер.” По-малко известно е, но пък е много вероятно българският министър-председател да вземе пример от гръцкия и да приложи негов управленски модел на родна почва - премиер да поеме функциите и на първи дипломат. Борисов загатна сам за тази възможност. А и времето го притиска - на 12 януари предстои изслушването в Европейския парламент на настоящата външна министърка Румяна Желева, номинирана за еврокомисар. Какъвто и да е резултатът от изслушването, ясно е едно - търси се нов външен министър. В последните месеци въпреки предизвестеното пътешествие на Желева към Брюксел имаше много догадки, но нито един изявен претендент за поста й, публично подкрепен от премиера. А според запознати той отдавна обмисля варианта за известно време да съвместява две функции. Ако това стане, изникват два основни въпроса. Първо, ще се придържа ли Борисов към гръцкия модел и, второ, как ще работи Външно министерство през този преходен период. И естествено най-важният - кой ще стане външен министър след това.

ГЕРБ на конгрес в неделя, съобщава Новинар.


На 10 януари ще се проведе най-вероятно конгресът на ГЕРБ. Първоначално той бе планиран за декември, но причината за неговото отлагане бяха ангажиментите на премиера Бойко Борисов и многото празници покрай Коледа и Нова година. Очаква се Борисов да бъде избран за официален председател на партията. Досега тя се ръководеше от вътрешния министър Цветан Цветанов, а Борисов се водеше неформален лидер на ГЕРБ. Така вече няма да има объркване откъм термините „неформален“ и „формален“ лидер. Веднага след конгреса премиерът заминава на официално посещение в Израел. Там той ще посети Божи гроб. В програмата на Борисов е включена среща с православния патриарх Теофилос III. Той ще има и разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес. Борисов ще се срещне и с лидера на опозицията Ципи Ливни, която е бивш външен министър. Откакто ГЕРБ дойде на власт, новата шефка на НС Цецка Цачева се закани да спре гласуването с чужди карти. След Нова година депутатите вече ще гласуват с новата система с биометрични данни, която вече е монтирана. Чиновници ще трябва да свалят пръстовите отпечатъци от всички депутати.

Едва 20% от делата срещу мафията стигат до съда, изчислява Дневник.

Общо 129 души са осъдени за организирана престъпност за първите девет месеца на 2009 г. Това показва отчетът на прокуратурата за делата от обществен интерес. През 2008 г. осъдените са били 96, а през 2007 г. - 43-ма. При делата за корупция обаче освен увеличение на осъдителните присъди (100 души) има и голям ръст на оправдателните. Данните показват, че 41 души, дадени на съд за корупционни престъпления, са били обявени за невинни. През предишните две години оправданите не са надхвърляли 20 души. В анализа си прокуратурата констатира, че всяка година се увеличават делата от обществен интерес, но от тях се решават едва една трета, а в съда се внасят още по-малко от случаите. От разследванията за организирана престъпност до съд стигат около 20%, за корупция - едва 15% и само 7 от всеки сто дела за пране на пари.

Прави от Бургас до София, Ленче, бе!, възкликва 24 часа.

Пътувахме прави 6 часа като в маршрутка от Бургас до София и платихме по 32 лева, съобщиха снощи пътници. Фирма "Ентуртранс" продала повече билети за дестинацията, обади се читател от автобуса. Няколко пътници се возили над 340 км в заледения и натоварен заради празниците път към столицата. Вчера към София се насочиха десетки хиляди автомобили, стотици автобуси и десетки влакове. Към 17 часа на входовете на столицата се образуваха огромни опашки. Най-тежко бе на входа откъм магистрала "Хемус". Близо 700 000 напуснаха по Коледа и Нова година с автобус, влак или самолет българската столица. Снощи освен редовните автобуси пристигнаха допълни 12, пуснати по най-тежките дестинации. Иначе преди празниците по 1000 автобуса на ден напускаха автогарата с по 40 000 души. БДЖ пък очакваше навръх Коледа 100 000 да изберат влака като транспорт. Снощи от Централна гара обясниха, че нямат точни данни точно колко са се върнали преди първия работен ден. "Нямаме централизирана информация, но утре ще я има", казаха от БДЖ. Снощи по повод правостоящите пътници от Бургас, от централния офис на "Ентуртранс" в Бургас допуснаха, че те са си купили отворен двупосочен билет, без да фиксират дата и час на връщане и са отишли направо на автогарата в Бургас. "Ние от 2 дни не продаваме билети, тъй като няма места - всичко е запъленено", коментираха от "Ентуртранс". Те напомниха, че "отвореният" билет важи за 2 месеца. Фирмата е готова да разгледа всяка жалба на недоволен пътник, коментираха още от "Ентуртранс".

Който има пари, да купува сега, съветва в интервю за 24 часа Димо Николов от "Мото-Пфое" .

- Г-н Николов, как оценявате изминалата, безспорно много тежка за автомобилния бранш година?

- Вие сам я определихте като много тежка - 53% спад на продажбите на нови автомобили за 11-те месеца спрямо същия период на 2008 г. Говорим за световна финансова и икономическа криза, сравнявана с Голямата депресия на 30-те години на миналия век! Отражението й върху световната и българската икономика тепърва ще се изчислява, но ние вече цяла година “берем” плодовете й. Много бизнеси начело със строителния са на колене, почти всички отрасли на икономиката отчитат спад. И тъй като у нас основният купувач на автомобили бе бизнесът, съвсем естествено е да се предположи, че нуждите му от нови автомобили в условия на криза ще бъдат сведени до минимум. Логично най-голям е сривът на т.нар. търговски автомобили - 65-70%. В тази обстановка основна цел на всички вносители на автомобили бе да намалят складовите си наличности до нива, отговарящи на новото, двойно по-малко търсене, което доведе до много агресивни търговски оферти. Към настоящия момент този процес приключва, пазарът започва постепенно да се стабилизира на новите нива, автомобилните дилъри са адаптирали разходите си към новата действителност, доколкото е възможно.
- По време на криза българинът не посещава ли все по-често фирмените сервизи, за да може да кара по-дълго старата си кола?
- Ако спадът в продажбите на автомобили е над 50% в сервиза и резервните части, при нас е 10-12%, дължащ се основно на намалелия пробег на търговските автомобили. Тук е мястото да спомена за много изгодните условия, които предлагаме на собствениците на по-стари автомобили, като отстъпка в труда и резервните части.

Сглобяеми църкви за наши в чужбина, четем в Дневен Труд.

Държавата ще предложи на българските общности в Претория (ЮАР), Отава (Канада) и Женева (Швейцария) да им изпрати сглобяеми църкви. Това научи “Труд” от министъра без портфейл Божидар Димитров, в чийто ресор са религиите. Сънародниците ни поискали помощ, за да започнат градеж на храмове. Поради кризата обаче няма пари, ще им предложим да им пратим подвижни църкви, обясни министърът. Малките храмове, които са по-скоро параклисчета, излизали около 8000 лв. По-масивните излизат около 20 хиляди лева. Нетрадиционните храмове се правят в Гърция и са много разпространени в част от християнския свят. Наскоро и българска фирма е изявила готовност да прави подвижни църкви. Става въпрос за базирана в Бургас фирма, която произвежда сглобяеми американски къщи. Нейните цени били малко по-високи, по около 300-400 евро на квадрат, разказаха запознати. Предлагали постройките да са дървени и измазани. За едно село от около 1000 жители е достатъчна църква от около 50 квадратни метра, какъвто е единственият засега у нас подвижен храм в силистренското село Смилец.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама