НОВИНИ


Единадесет джихадисти се завръщат от Турция във Франция

1 4471 12.11.2019
Единадесет джихадисти се завръщат от Турция във Франция
БГНЕС

Франция ще приеме от Турция 11 заподозрени френски джихадисти, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер ден след като Анкара заяви, че депортира чуждестранни бойци на ”Ислямска държава”.


Едностранната военна операция на Турция срещу кюрдите в Северна Сирия разгневи САЩ и европейските съюзници на Турция, които се опасяват от завръщане на ИД в региона. Европейските страни се тревожат и от завръщането на бойци от ИД в Европа, предаде „Новини.бг”.

 

Франция има между 400 и 500 граждани в контролираната от кюрдите Северна Сирия, включително около 60 бойци. Тя отказва да си върне обратно от Сирия пълнолетни членове на ИД и иска да сключи споразумение с Ирак те да бъдат съдени там.

 

Като част от споразумение от 2014 г. с Турция арестувани от турските власти френски граждани биват депортирани във Франция в координация с френските власти.

 

"Именно в тези рамки подготвяме репатрирането на 11 френски граждани", обясни Кастанер във френския парламент. Той не даде подробности за 11-те ислямисти и само посочи, че те ще бъдат предадени на съдебните власти при пристигането си.

 

По тази система от 2014 г. до днес във Франция са били репатрирани около 250 френски граждани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама