НОВИНИ


„Ееех, какви домати имаше едно време...”

10 11465 15.11.2019
„Ееех, какви домати имаше едно време...”
Има ли нещо по-сочно и по-вкусно от едрите дъхави домати в детските ни години? БГНЕС

Повечето българи са сигурни, че днес доматите не са като онези от бабината бахча. Това сочи изследване на ”Галъп интернешънъл”, което се опита да провери дали хората наистина вярват в крилатите фрази, които се повтарят през последните 30 години.


84 % от съгражданите ни гледат с леко съжаление към българския домат, защото според тях някога той е бил истински, а днес нещата стоят по-различно. Какъв е днешният домат, потърсихме отговор при експертите, сподели БНТ.

 

Проф. д-р Николай Панайотов, ръководител на катедра "Градинарство" в Аграрния университет в Пловдив: „Разликата между предишните и сегашните домати не е малка. Усеща се още при пипане. Има промяна във вкуса и в текстурата на домата. Което пък се постига в резултат на намаленото количество захар, за да може зеленчукът да се съхранява по-дълго. При разрязване чуваме звук. Виждаме и че доматът невинаги е годен за консумация”.

 

Обяснението за различния вкус се крие в новата цел - доматите да издържат по-дълго време. И ако трябва да поставим границата между едно време и днес, излиза, че 84 % от българите наистина са прави: ако преди доматите са имали добър вкус, днес преобладава добрият външен вид.

 

А както знаем, външният вид често лъже.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама