НОВИНИ


30 години от ”Нежната революция”

0 3897 17.11.2019
30 години от ”Нежната революция”
Хората си спомнят за Вацлав Хавел БГНЕС

Чехия и Словакия отбелязват днес 30-тата годишнина от началото на ”Нежната революция”, довела до падането на комунизма. С различни възпоменания гражданите на двете страни си спомниха за събитията през ноември 1989-та година.


Студентският химн огласи на едно от многото събития в Прага в чест на тогавашните студенти, започнали паметните събития, които промениха историята, след четири десетилетия тоталитарен режим. От трибуната прозвуча послание за свободата и съпътстващата я отговорност, съобщава БНТ.

 

На 17 ноември 1989 година 15 000 студенти излизат на разрешено от властите шествие в памет на убитият от нацистите 50 години по-рано студент Ян Оплетал. Но вместо да спрат според инструкциите на полицията, продължават към центъра на града, а към тях се стичат още и още хора. Искането им е за демократични реформи. Мирният протест е смазан брутално от силите на реда, десетки са ранени. Полицейската агресия и трупаното недоволство водят до генерална стачка, разрастване на протестите и раждане на първата опозиционна партия Граждански форум. Централният комитет на Комунистическата партия се оттегля. През декември дисидентът Вацлав Хавел е избран за президент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама