НОВИНИ


Съюзът на съдиите смята за осъдително поведението на Иван Гешев

4 5702 19.11.2019
Съюзът на съдиите смята за осъдително поведението на Иван Гешев

Президентът Румен Радев може да поиска тълкуване от Конституционния съд на разпоредба, свързана с процедурата по избор на главен прокурор, заяви Емил Дечев от Съюза на съдиите в България.


Спорът е дали при връщането на решението във ВСС могат да участват и други кандидати или само този, избран при първото гласуване.

 

Около 150 съдии са подкрепили подписката с искане да започне дисциплинарно преследване срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев. Те смятат, че е отправил заплахи срещу члена на ВСС Атанаска Дишева и се е държал неуважително с Олга Керелска, предаде БНТ.

 

Емил Дечев заяви: „Кандидатът за главен прокурор има избирателност в реакциите. Когато усеща, че въпросът се задава от човек, който го е подкрепил, успява да се владее, да се контролира. За съжаление не по този начин се държи, когато въпросът идва от човек, който не го подкрепя или въпросът е критичен и неприятен. Той не отговаря на необходимите професионални и етични изисквания, поставени в Конституцията и Закона за съдебната власт. В същото време процедурата по избора, макар да беше 10 часова и постоянно излъчвана, по никакъв начин не бих могъл да нарека прозрачна”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама